Η στάση της Γαλλίας κατά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα που έφεραν την Ελλάδα στο κατώφλι του grexit, αποδείχθηκε καταλυτική για τις εξελίξεις και την προσωρινή αποφυγή του. Με τις θέσεις τους μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα οι Γάλλοιάπλωσαν χέρι βοήθειας στη χώρα μας και ταυτόχρονα λειτούργησαν ως υπερασπιστές της ευρωπαϊκής ενότητας.
Πέρα από όσα βρίσκονται πίσω από τη στάσηαυτή, πολιτικές ισορροπίες και οφέλη για τη Γαλλία σε διεθνές, ευρωπαϊκό ακόμη και εσωτερικό επίπεδο (η άνοδος της Μαριν Λεπέν, που σθεναρά υποστηριξε ένα grexitγια τους δικούς της λόγους, είναι ένας συνεχής πονοκέφαλος για τους Γάλλους ηγέτες) η αγάπη των Γάλλων για την ευρωπαϊκή ιδέα και η αγάπη τους για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Γιατί παράλληλα με την πολιτική και την τεχνική στήριξη την οποία παρείχε στη χώρα μας, η Γαλλία ανέπτυξε μια ρητορική φιλελληνισμού, με αναφορά στον Πολιτισμό. Κορυφαίο παραδειγμα τα tweets του Γάλλου Πρωθυπουργού Manuel Valls και το εξώφυλλο του περιοδικού L’Obs (NouvelleObservateur) με την Αφροδίτη της Μήλου και τίτλο «Jamais sans la Grèce» (Ποτέ χωρίς την Ελλάδα) που παρέπεμπε στην πασίγνωστη στο εξωτερικό ελληνική ταινία «Ποτέ την Κυριακή».
Οι Γάλλοι διαχρονικά τοποθετούν τον Πολιτισμό πολύ ψηλά σε επίπεδο αξιών και συμβολισμών (ενίοτε δε και σε επίπεδο πολιτικής ατζέντας πχ.περίοδος Μιτεράν). Υπό αυτό το πρίσμα, το tweet του Πρωθυπουργού Valls «το να εγκαταλείψουμε την Αθήνα είναι να εγκαταλείψουμε τον εαυτό μας» έχει διπλήανάγνωση. Ναι, η γαλλική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και αν μείνει απαθής στην επικράτηση αδιάλλακτων, σκληρών ή ακραίων φωνών στην Ευρώπηκινδυνεύει να βρεθεί και η ίδια αντιμέτωπή με αυτές όπως η Ελλάδα. Παράλληλα όμως, η Γαλλία πράγματι βλέπει στην Ελλάδα τον εαυτό της, τις ρίζες της, την ψυχή της δικής της πολιτιστικής ταυτότητας.
Αυτό μας δίνει ένα στίγμα για το πώς μας βλέπουν οι «έξω». Δεν μας βλέπουν μόνο σαν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Μας βλέπουν και σαν τους Έλληνες που έχουν μεγάλη ιστορία και παράδοση, που είναι κληρονόμοι και θεματοφύλακες ενός σπουδαίου και θαυμαστού πολιτισμού πάνω στον οποίο εδράζεται ο δυτικός πολιτισμός και η ευρωπαϊκή ταυτότητα. Αυτό μας δείχνουν οι Γάλλοι με τον αναζωπυρωμένο φιλελληνισμό τους. Μας θυμίζουν ποιο είναι το πλεονέκτημα πάνω στο οποίο πρέπει να εργαστούμε και να επενδύσουμε προκειμένου να ανατάξουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Αλλά και προκειμένου να ανατάξουμε την εικόνα που έχουμε και οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Όλα πλέον είναι στο χέρι μας. Οι Γάλλοι έκαναν το «καθήκον» τους. Τώρα πλέον εμείς κρατάμε το μέλλον και τις τύχες της χώρας στα χέρια μας.




* Η Ελένη Δουνδουλάκη είναι Θεατρολόγος, Σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρησης