Σε νέο χαμηλό πενταετίας υποχώρησε ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο κινείται αντίθετα από την πορεία του δολαρίου που ενισχύθηκε από την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά και την δήλωση της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Janet Yellen, που επανέλαβε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι τα επιτόκια μάλλον θα αυξηθούν εντός του έτους.
Η δήλωση αυτή και η γενικότερη διάθεση ανάληψης κινδύνου μετά και την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και οι πωλήσεις ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων πιέζουν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου το οποίο κινήθηκε στην περιοχή των 1100 δολ/ ουγκιά.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές που προέβλεψαν πτώση των τιμών έχουν έως τώρα επιβραβευθεί για τη δημιουργία θέσης πώλησης ύψους ρεκόρ στις αγορές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ). Κατά την εβδομάδα της 7ης Ιουλίου η καθαρή θέση αγοράς που διατηρούσαν τα hedge funds στην αγορά των ΣΜΕ και των δικαιωμάτων προαίρεσης κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 τουλάχιστον. Η μείωση προκλήθηκε από τη συνεχή αύξηση της μικτής θέσης πώλησης στο επίπεδο-ρεκόρ των σχεδόν 11 εκ. ουγκιών.
Εν τω μεταξύ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επικαιροποίησε τα αποθέματα χρυσού της για πρώτη φορά από το 2009. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αύξησε τα αποθέματά της κατά 57% σε 53,3 εκ. ουγκιές, ξεπερνώντας έτσι τη Ρωσία ως η πέμπτη μεγαλύτερη κάτοχος ράβδων. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο και η δεύτερη σε κατανάλωση μαζί με την Ινδία, ενώ διαθέτει και τη μεγαλύτερη αγορά φυσικών εμπορευμάτων στον κόσμο, το χρηματιστήριο χρυσού της Σαγκάης (Shanghai Gold Exchange).
Ωστόσο, η επίδραση στην αγορά ήταν περιορισμένη, καθώς δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε για τον χρόνο συσσώρευσης του χρυσού ούτε για τους μελλοντικούς σκοπούς της. Καθώς τώρα δόθηκαν τα στοιχεία κάποιοι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων θεώρησαν πως ίσως να έχει ποια ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών της με αποτέλεσμα να μην στηρίζει ποια την τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Στην αγορά μάλιστα αναφέρθηκε πως η βίαιη πτώση στη τιμή του χρυσού, ήταν απόρροια των πωλήσεων μεγάλου fund το οποίο ρευστοποιεί επιθετικά τη θέση του στο πολύτιμο μέταλλο.
Από την άλλοι πλευρά τα αλλεπάλληλα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, που στηρίζουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο τρέχον έτος, οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και η ενίσχυση του δολαρίου, μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού, η οποία δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμη, ενώ η διακράτησή του είναι δαπανηρή.
Καθώς μάλιστα το δολάριο ενισχύεται και η αβεβαιότητα σχετικά με την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ παραμένει, ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν πως είναι πιθανόν τυχόν άνοδος της τιμής σε αυτή τη φάση να θεωρηθεί ευκαιρία πώλησης.
Άλλοι αναλυτές εμπορευμάτων ωστόσο, εμφανίζονται θετικοί για την πορεία του χρυσού προς το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν πως τις επόμενες εβδομάδες οποιεσδήποτε αδυναμία πρέπει να αγνοηθεί και να εκληφθεί ως μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία αγοράς ιδίως για επίπεδα χρυσού κάτω των 1080 δολ/ ουγκιά.