Η Toshiba παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι τα τελευταία χρόνια «μαγείρευε» τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωνε. Έπειτα από λογιστική έρευνα που διενεργήθηκε, ο ιαπωνικός όμιλος αναγνώρισε ότι από το 2008 και εντεύθεν παραφούσκωσε τα λειτουργικά της κέρδη κατά 151,8 δισ. γεν (1,22 δισ. δολάρια) συνολικά.
Η Toshiba σε ανακοίνωση που απέστειλε προς το Χρηματιστήριο του Τόκιο σημειώνει ότι ο έλεγχος που διενεργήθηκε στην επιχείρηση αποκάλυψε «θεσμικές λογιστικές αντικανονικότητες». Διαβεβαιώνει ότι «αντιμετωπίζει την κατάσταση με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα» και εκφράζει «τη βαθιά της λύπη και ζητεί συγγνώμη» από τους μετόχους της.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι λογιστικές αλχημείες απέφεραν τριπλάσια υπερτίμηση των κερδών του ομίλου από όση η ίδια η Toshiba είχε αρχικώς εκτιμήσει. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης, η έρευνα πιθανώς να οδηγήσει στην αναθεώρηση της κερδοφορίας της εταιρείας, στη αναδιάρθρωση του διοικητικού της συμβουλίου και επίσης σε πιθανή δίωξη από τις εποπτικές αρχές.
«Στην Toshiba υπήρχε μια εταιρική κουλτούρα που δεν επέτρεπε στους υπαλλήλους να αντιταχθούν στις επιθυμίες των ανωτέρων τους. Ως εκ τούτου, όταν τα κορυφαία στελέχη εμφάνιζαν ‘στόχους-προκλήσεις’, οι επικεφαλής των τμημάτων, οι υπεύθυνοι των γραμμών παραγωγής και οι απλοί υπάλληλοι τους ακολουθούσαν συμμετέχοντας σε ανάρμοστες λογιστικές πρακτικές για να πετύχουν τους στόχους που ανταποκρίνονταν στις επιθυμίες των ανωτέρων τους», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση των ανεξάρτητων ερευνητών.