Η Γερμανία θα αντεπεξέλθει στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη και θα συμβάλει σε μια βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ενωση της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης. Η Γερμανία ως η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και της ευρωζώνης έχει και την υποχρέωση αλλά και το αποκλειστικό συμφέρον να τα διατηρήσει αυτά στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για να μπει η Ελλάδα πίσω στον δρόμο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και για να διατηρηθεί η ενότητα των κρατών της ευρωζώνης και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, που είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Η γερμανίδα καγκελάριος είναι αφοσιωμένη σε αυτό το έργο, παρά τις αντιδράσεις από την κυβέρνηση και το κόμμα της.

Η πρόσφατη συμφωνία αντανακλά αυτή τη γερμανική δέσμευση αλλά επίσης επιδεικνύει και το σημερινό μέγεθος της δυσπιστίας μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων μελών της ευρωζώνης, όχι μόνο της Γερμανίας. Είναι εύκολο να κακολογούν τη Γερμανία, αλλά τα περισσότερα μέλη της ευρωζώνης υποστήριξαν τη γερμανική στάση στις διαπραγματεύσεις. Ειδικά εκείνα τα κράτη που πέρασαν από μια περίοδο αυστηρής λιτότητας για να διασφαλίσουν τη δική τους οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στη Γερμανία θα αναγνωρίζεται πάντα ο ρόλος του ηγέτη, αλλά αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με μια ηγεμονική προσέγγιση βασισμένη στο εθνικό συμφέρον. Η ιστορία της ΕΕ είναι αυτή της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το μέλλον της θα βασιστεί σε κάτι άλλο ή ότι η Γερμανία έχει απομακρυνθεί από αυτή τη θεμελιώδη αρχή.

Ο Στέφαν Βολφ είναι καθηγητής Διεθνούς Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ