Το ΒΗΜΑGourmet ήταν χορηγός επικοινωνίας στις Ημέρες Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη… Και φυσικά, πέρασα από εκεί για να δω παλιούς γνωστούς και να συναντήσω νέους παραγωγούς από την Πελοπόννησο, που ήταν εφέτος η τιμώμενη περιοχή. Δεν αρκεί ο χώρος σήμερα να αναφερθώ σε όλα τα καλούδια που συνέλεξα, αλλά δεν θα μπορούσα να μη σταθώ σε μια αγαπημένη κυρία, η οποία ανανέωσε τον λογότυπο της εταιρείας της (και παραλίγο να μην την αναγνωρίσω!), τη Γιάννα Μπαλαφούτη, της Πυλιακής Γης. Στάθηκα λίγο πίσω από τον πάγκο της περιμένοντας να μειωθεί ο συνωστισμός, όταν η φίλη με την οποία είχα πάει στο μουσείο (και η οποία δεν αρέσκεται στις ουρές και είχε κάπως προωθηθεί…) μου έφερε να δοκιμάσω μια ελιά που αντί για κουκούτσι είχε ένα αμύγδαλο και έσταζε σιρόπι από κρασί. «Μα αυτό δεν μπορεί παρά να είναι της Γιάννας» σκέφτηκε και προωθήθηκα κι εγώ. Εντόπισα την αεικίνητη μαστόρισσα της γεύσης που ήταν στο στοιχείο της, καθώς παρακολουθούσε τους δοκιμαστές των προϊόντων της να αφήνουν αναστεναγμούς ευδαιμονίας. Τι να πει κανείς για αυτό το κορίτσι που η έμπνευσή του γίνεται πηγή έμπνευσης και για τους σεφ. Ούτε ένας ούτε δύο μού έχουν αποκαλύψει κατά καιρούς ότι έχουν δημιουργήσει πιάτα μόνο και μόνο για να εντάξουν σε αυτά τα ευρηματικά προϊόντα της Γιάννας. Εφυγα με τέσσερα βαζάκια: τις ελιές (τις τρώω τώρα για πρωινό με καλό ψωμί, ένα ώριμο τυρί και εκλεκτό καφέ στον οποίο δεν βάζω ζάχαρη), την πικάντικη μαρμελάδα σύκου (στην πραγματικότητα μια συκομαΐδα σε βαζάκι, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει κανείς τυριά), τη σταφίδα με το ούζο (τέλειο συνοδευτικό του παγωτού) και το φινετσάτο ζελέ με ροδόνερο, το οποίο τρώω σκέτο όταν θέλω κάτι γλυκό και αρωματικό που να μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία.

Πυλιακή Γη: Αγίου Κωνσταντίνου 40 (εμπορικό κέντρο Αίθριον), Μαρούσι, τηλ. 6971 855 046, www.pyliakigi.gr. Προϊόντα της Πυλιακής Γης θα βρείτε σε επιλεγμένα παντοπωλεία.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.