Ο Ευγένιος, με έλληνα πατέρα και ρωσίδα μητέρα, δικαιούται να ομιλεί για αυθεντικό ρωσικό πιροσκί. Ετσι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο με την επίσης ρωσικής καταγωγής σύζυγό του Πωλίνα δημιούργησαν στο κέντρο της Αθήνας το κατάστημα Καλίνκα-Μαλίκνα, αυστηρώς για τους λάτρεις του πιροσκί. {{{ moto }}}
Στο μικροσκοπικό μαγαζί τους το εργαστήριο είναι σε κοινή θέα και η παρασκευή ξεκινά καθημερινά στις 5.30 το πρωί. Οπως μας εξηγεί ο Ευγένιος, το μυστικό του καλού πιροσκί κρύβεται στη ζύμη και εκείνοι δημιουργούν τέσσερις διαφορετικές: ειδική ζύμη για τα τηγανητά πιροσκί, διαφορετική για τα πιροσκί φούρνου, άλλη για τα γλυκά πιροσκί, αλλά και την ιδιαίτερη, πιο λεπτή ζύμη για τα επονομαζόμενα τσεμπουρέκ.
Στις βιτρίνες του μαγαζιού θα βρούμε 18 διαφορετικές γεύσεις. Εχουμε και λέμε: το τηγανητό πιροσκί προσφέρεται με γέμιση κιμά, πατάτας, πατάτας με μανιτάρια, κοτόπουλου με μανιτάρια, λάχανου με μανιτάρια, λάχανου με καρότο, λουκάνικου, λουκάνικου με τυρί γκούντα, αλλά και με γέμιση από φρέσκο κρεμμυδάκι και αβγό, καθώς και με φέτα. Τα πιροσκί φούρνου, από την άλλη, τιμούν τον κιμά, το κοτόπουλο με μανιτάρια, το λουκάνικο, την πατάτα, αλλά και το μπέικον με γκούντα. Οι γλυκατζήδες σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις γεμίσεις μήλου, ανθότυρου με σταφίδα, σοκολάτας και παπαρούνας, θα πρέπει να δοκιμάσουν τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος: πιροσκί με γέμιση βύσσινου, κερασιού και μύρτιλου.
Ο Ευγένιος, όπως μας πληροφορεί, προμηθεύεται καθημερινά φρέσκα λαχανικά από τη λαχαναγορά, ενώ στο κρέας δεν κάνει εκπτώσεις καθώς προέρχεται αποκλειστικά από συγκεκριμένη φάρμα της Βόνιτσας. Προτού φύγουμε μας κέρασε και αυθεντική ρωσική σαλάτα κερδίζοντας και τα συγχαρητήρια της μητέρας μου. Το πιροσκί του της θύμισε εκείνο που έτρωγε στο παλιό Ρωσικόν στην Πανεπιστημίου όταν ήταν φοιτήτρια. «Ισως είναι και καλύτερο» αποφάνθηκε.
Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.