Εν μέσω έντονων αντιδράσεων, απέρριψε την παράσταση Πολιτικής Αγωγής έναντι των κατηγορουμένων που βαρύνονται αποκλειστικά με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυςής Αυγής.

Η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη κατέστησε σαφές ότι Πολιτική Αγωγή νομιμοποιείται μόνον στην περίπτωση των 18 κατηγορουμένων που φέρουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών μαζί με αυτή της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως εκ τούτου κατηγορούμενοι βουλευτές και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα έχουν απέναντι τους Πολιτική Αγωγή. Συγγενείς θυμάτων και θύματα δεν θα έχουν δηλαδή τη νομική δυνατότητα να αξιώσουν αποζημίωση από κατηγορουμένους όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Χρήςτος Παππάς, ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Η απόφαση του δικαστηρίου, σε ένα αμιγώς δικονομικό ζήτημα, υιοθετεί στην ουσία την εισαγγελική πρόταση της κυρίας Αδαμαντίας Οικονόμου.

«Ποιος είναι ο αρχηγός της οργάνωσης αυτής, αυτών των 18 κατηγορουμένων; Ζητούμε απάντηση, κυρία πρόεδρε», φώναξε η μητέρα του Παύλου Φύσσα.

«Δηλαδή, βγαίνει λάδι η ηγεσία, βγαίνει λάδι ο Κασιδιάρης;», αντέδρασε άλλο μέλος του ακροατηρίου. «Να δούμε πώς θα βγείτε στην κοινωνία, με αυτή την απόφαση!»

Οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης


Το δικαστήριο έχει ακούσει τα νομικά επιχειρήματα και των δυο πλευρών, τόσο της Πολιτικής Αγωγής όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης. Λίγο νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, ολοκληρώθηκαν εξάλλου και οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί των σχετικών ενστάσεων.

Ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, χαρακτήρισε ως «πολιτικά μεθοδευμένη» τη δίωξη τόσο του εντολέα του, όσο και των άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα παράπονο αναφορικά με την Πολιτική Αγωγή, επειδή δεν έκανε καμία αναφορά στη θέση του μειοψηφούντος κατά το βούλευμα εφέτη κ. Νίκου Σαλάτα, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι δεν ευσταθούν τα περί εγκληματικής οργάνωσης, εφόσον δεν έχει αποδειχθεί ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους (βάσει της Συνθήκης του Παλέρμο).

Κατά την αγόρευσή του, ο κ. Βασίλης Καπερνάρος, συνήγορος του κατηγορούμενου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου, αντέδρασε στη χρήση του όρου «δολοφονία» από συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής. «Στα νομικά υπάρχει ανθρωποκτονία από πρόθεση και ανθρωποκτονία από αμέλεια», σημείωσε, για να δεχθεί παρεμβάσεις από το ακροατήριο: «σχέδιο είχε», φώναξε ο πατέρας του Παύλου Φύσσα. «Σας θίξαμε, θιχτήκατε;», ακούστηκε από το βάθος της αίθουσας.

Τα αιτήματα της Πολιτικής Αγωγής

Η Πολιτική Αγωγή διατύπωσε τέσσερα αιτήματα προς το δικαστήριο, και πρώτο από όλα το σχετιζόμενο με τη δημοσιότητα της δίκης, την παρουσία δηλαδή ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ για την αναπαραγωγή της.

Ο κ. Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε τη σημασία της μαγνητοφώνησης της δίκης, η οποία εξάλλου αποτελεί συνήθη πρακτική. Θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει ηχογραφημένη τήρηση των πρακτικών σε μία τέτοια δίκη ιστορικής σημασίας, σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι την υπαγορεύει το καθήκον της διαφάνειας, της αμεσότητας της δίκης, αλλά και η ανάγκη προστασίας από λάθη κατά τη διαδικασία.

Την ύπαρξη τεχνικών μέσων έτσι ώστε να είναι δυνατή η προβολή φωτογραφιών και βίντεο (που αποτελούν μέρος της δικογραφίας) στη δικαστική αίθουσα, κάτι που έγινε και στη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ, ζήτησε με τη σειρά του ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης.

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε ως προς τα αιτήματα.

Τέθηκε επίσης το αίτημα μεταφοράς της δίκης, ωστόσο η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν αφορά την έδρα και παρότρυνε την Πολιτική Αγωγή να αποταθεί στους αρμοδίους.