Η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα θέτει δυο άμεσα ερωτήματα:

(α) Θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα διάταγμα ολοφάνερα αντισυνταγματικό; Θα παραμείνει στη θέση του, θεατής της πολιτειακής εκτροπής;

(β) Θα συνεργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ακρωτηριασμό της Ελλάδας;

Το πρώτο ερώτημα θα το απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προηγουμένως, όμως, πρέπει να απαντηθεί το δεύτερο ερώτημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει σήμερα να καταστήσει σαφές ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν υφίσταται. Η πρόταση των θεσμών παραμένει ακόμα και αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση. Η Ευρώπη δεν έχει απευθύνει κανένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Αυτό ξεκαθαρίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη του Γιουνκέρ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την υπό διαπραγμάτευση πρόταση των θεσμών σε ερώτημα δημοψηφίσματος.

Το αντικείμενο που εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση ως διλημματικό ερώτημα στο ελληνικό λαό δεν υφίσταται. Το δημοψήφισμα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση είναι άνευ αντικειμένου. Οι έλληνες πολίτες δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκβιασμού και χειραγώγησης από αδίστακτους πολιτικούς τυχοδιώκτες. Οι μάσκες πρέπει να πέσουν τώρα. Πριν η χώρα οδηγηθεί στον εμφύλιο διχασμό και στην καταστροφή.