Τελεσίγραφο για να καταλήξει η Αθήνα με τους δανειστές της σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (12.00 ώρα Ελλάδος), ώστε αυτή να συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σε νέο Eurogroup που θα συγκληθεί αύριο στις 14.00 ώρα Ελλάδος δόθηκε προς την ελληνική πλευρά την Τετάρτη το βράδυ. Αυτό προέκυψε από το Eurogroup –αστραπή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης και το οποίο έληξε χωρίς αποτέλεσμα.
Για να μπορέσει να επιτευχθεί το staff level agreement θα πρέπει προηγουμένως να καρποφορήσει ο νέος γύρος συνομιλιών που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ αργά την Τετάρτη. Προφανώς η πενταμερής θα τραβήξει εις μάκρος, διότι από την προηγούμενη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσα στην ημέρα δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων.
Όπως δήλωσε εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του σώματος κ. Ντάισελμπλουμ, «θα συνεδριάσουμε ξανά αύριο για να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε συμφωνία» πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «οι θεσμοί έχουν απόλυτα κοινή θέση» κατά την έξοδό του από την ίδια συνεδρίαση.
Είναι σαφές ότι το αυριανό τελεσίγραφο, ώστε οι δύο πλευρές να συγκλίνουν επί του staff level agreement, έχει τεράστια σημασία. Ήδη άλλωστε, οι φήμες που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν είναι ότι δεν αποκλείεται να συγκληθεί και νέα Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης είτε το βράδυ της Πέμπτης ή ακόμη και την Παρασκευή, αν και όλα αυτά τα σενάρια είναι προς το παρόν επί χάρτου.
Πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι η ένταση στο στρατόπεδο της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία που να μπορεί να συζητηθεί στο Eurogroup ώστε αυτό να εισηγηθεί με τη σειρά του κάτι συγκεκριμένο προς τους ηγέτες, τα πάντα θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα και τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται». Σημείωναν δε ότι οι θεσμοί θέλουν άμεση ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο πριν τα υπόλοιπα κοινοβούλια δώσουν το «πράσινο φως».
Η Αθήνα πάντως δίνει μάχη, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει έστω τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα SMP με σκοπό να μπορέσει να καταβάλει τη δόση του ΔΝΤ που πρέπει να πληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Το έτερο σημείο που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να κερδίσει κάτι είναι για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, όπου ακόμη είναι ασαφές ποια θα είναι η προσφορά των θεσμών, του Βερολίνου και των υπολοίπων παικτών.