Σε νέα, τρίτη από την περασμένη Παρασκευή, έκτακτη αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησε την Τρίτη το πρωί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η προς τα πάνω αναπροσαρμογή του πλαφόν δανεισμού από το Emergency Liqyidity Assistance (ELA) κατέστη απαραίτητη για την αύξηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, μετά τις εκροές που καταγράφηκαν το προηγούμενο 10ήμερο.

Τη Δευτέρα, λόγω του κλίματος αισιοδοξίας ότι κυβέρνηση και δανειστές οδεύουν προς συμφωνία, υπήρξε ανακοπή του ρυθμού μείωσης των υπολοίπων, με τη διαρροή να περιορίζεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση των εκροών, δεδομένου ότι από την περασμένη Τετάρτη η μέση ημερήσια υποχώρηση των καταθέσεων είχε διαμορφωθεί πάνω από το 1 δισ. ευρώ, υπό το φόβο της ρήξης και τηςεπιβολής μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει τις επόμενες ημέρες, εφόσον επιβεβαιωθεί η συμφωνία με την Ευρώπη.

Δείκτες όπως η πρόωρη διακοπή προθεσμιακών καταθέσεων και οι παραγγελίες μετρητών προμηνύουν σταθεροποίηση σε πρώτη φάση και εν συνεχεία επιστροφή των καταθέσεων στο γκισέ.

Στήριξη Ντράγκι

Πάντως για μία ακόμη φορά δεν υπήρξε διαρροή για το ύψος της αύξησης του ELA από την ΕΚΤ.

Δεδομένων ωστόσο των εκροών που έχουν σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα, εκτιμάται ότι το πλαφόν δανεισμού, μετά και την τελευταία αναπροσαρμογή του την Τρίτη, κινείται στην περιοχή των 88 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από τη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή εκ νέου, εάν χρειαστεί, προκειμένου να αποφασίσει νέα ενίσχυση της χρηματοδότησης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Όπως είπε ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους τη Δευτέρα, οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι ο χρόνος για μία συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα τελειώνει, η ΕΚΤ θα παρέχει την ελάχιστη δυνατή στήριξη μέσω του ELA, προκειμένου να διατηρήσει το σύστημα σε πλήρη λειτουργία.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, «πάμε πλέον για ημερήσια επανεξέταση του βαθμού χρηματοδότησης, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ και κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι πριν τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ότι «ο ELA τρέχει ακριβώς για μία ημέρα, καθώς έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών ώστε να αποφασίσουν για το ελληνικό ζήτημα και όπως είναι λογικό, η ΕΚΤ δεν θα ήθελε να επηρεάσει το όποιο αποτέλεσμα».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup τέθηκε το θέμα μείωσης του ELA ή της επιβολής μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, πρόταση που ωστόσο αποκλείστηκε κατηγορηματικά από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, «όσο υπάρχει προοπτική συμφωνίας, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το κόστος διάσωσης της χώρας θα αυξανόταν δραματικά».