Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας είναι πλέον οριακή. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και στηρίζονται στην υπερπροσπάθεια του απλήρωτου ιατρικού δυναμικού, ενώ η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει διαλυθεί.
Την ίδια στιγμή οι λειτουργοί της Υγείας έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα παραμένοντας απλήρωτοι εδώ και καιρό από τον ΕΟΠΠΥ και οδηγούμενοι στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση.
Η οικονομική κρίση εξελίχθηκε σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Ο ασθενής πλήττεται καθημερινά και βλέπει να δυσχεραίνεται η πρόσβασή του στην ιατρική, φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψή του, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες παραμένουν χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη, παρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων ετών κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόικας ακολούθησαν στον χώρο της Υγείας πολιτικές που είχαν αποκλειστικά λογιστικό χαρακτήρα αγνοώντας πλήρως την ανθρωπιστική και κοινωνική παράμετρο, ενώ δεν προχώρησαν σε διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν πολιτικό κόστος ή που προϋπέθεταν όραμα και σχεδιασμό.
Ετσι σήμερα ο ασθενής καλείται να βάλει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που συνιστούν το κράτος πρόνοιας και είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να παρέχονται από την ελληνική Πολιτεία.
O ιατρικός κόσμος δεν πρόκειται να ανεχθεί να απαξιώνεται το ιατρικό σώμα και να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Ο γιατρός της γειτονιάς, όπως και ο γιατρός του ΕΣΥ, στηρίζουν το σύστημα σε αντίξοες συνθήκες και σηκώνουν όλο το βάρος συνεχίζοντας μέσα σε μια λαίλαπα μέτρων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι Υγεία χωρίς γιατρούς δεν νοείται. Αποτελεί αξίωμα για εμάς η ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους πολίτες και η πρόσβαση όλων των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σε όποια γωνιά της χώρας και αν βρίσκονται.
Εχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους και λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βγούμε από τις σημερινές συμπληγάδες και να οικοδομήσουμε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας και ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας.
Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ