Το πόστερ της ταινίας ντοκιμαντέρ «My friend Larry Gus»

Tο ντοκιμαντέρ «My friend Larry Gus» προστίθεται στις (αρκετές τελικά) ελληνικές συμμετοχές του εφετινού κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Γυρισμένο από τον Βασίλη Κατσούπη, το «My friend Larry Gus» αφορά τον έλληνα μουσικό παραγωγό Larry Gus και θα συμμετάσχει εκτός συναγωνισμού στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ του τσεχικού φεστιβάλ που εφέτος θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 3 Ιουλίου ως το Σάββατο 11 του ιδίου μηνός. Οπως διαβάζουμε, το ντοκιμαντέρ, το οποίο μάλιστα θα κάνει την παγκόσμια πρώτη του στο Κάρλοβι Βάρι, είναι το οδοιπορικό ενός νεαρού μουσικού από την Ημαθία με αφετηρία τη Βέροια και σταθμούς την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Μιλάνο. Κατά τη διάρκεια αυτού του οδοιπορικού εξιστορείται η «ερωτική σχέση» του μουσικού Larry Gus με την ίδια τη μουσική και τη ζωή. Επίσης στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο καλύτερος φίλος του μουσικού, ο Βασίλης Κατσούπης.

Αναλυτικότερα, η ιστορία έχει ως εξής: τον Μάιο του 2010 ο 26χρονος φοιτητής Πολυτεχνείου και «επίδοξος» μουσικός με το μουσικό όνομα Larry Gus και το βαπτιστικό Παναγιώτης βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα και σε μια ευκαιρία: να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική του. Τι είχε συμβεί; Μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως, η αμερικανική DFA Records, ανακάλυψε τον Larry Gus μέσα από το myspace και του ζήτησε να γράψει ένα άλμπουμ για αυτήν. Εκείνος δέχθηκε την πρόσκληση, εγκατέλειψε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Βαρκελώνη και επέστρεψε στο παιδικό δωμάτιό του στη Βέροια για την ηχογράφηση του album. Από τη δική του πλευρά, ο φίλος του Βασίλης Κατσούπης αποφάσισε να κινηματογραφήσει την προσπάθεια του Larry Gus, με τα πάνω και τα κάτω, τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν κ.ο.κ. Θα τα καταφέρει ο Larry να γίνει αυτό που ήθελε ή θα παραδοθεί στη μοίρα του τραπεζικού υπαλλήλου; Στη διάρκεια τεσσάρων ετών γυρισμάτων, από την Αθήνα ως τη Νέα Υόρκη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και το Μιλάνο, πολλά άλλαξαν. Και, κάπως μαγικά, πολλά έμειναν ακριβώς ίδια.
Ο νεαρός σκηνοθέτης Βασίλης Κατσούπης (ή dipyadeep) γεννήθηκε στον Βόλο το 1977 και μετά τις media σπουδές του στην Αγγλία, έκανε Master στη σκηνοθεσία. Αργότερα και για τρία χρόνια δίδαξε στο νεοσύστατο τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται με την εταιρεία παραγωγής Filmiki Productions στη δημιουργία, στη σκηνοθεσία και στην παραγωγή διαφημιστικών ταινιών, ως μέλος της σκηνοθετικής ομάδας the cOre. Η παραγωγή του «My friend Larry Gus» είναι των Βασίλη Κατσούπη – Γιώργου Καρναβά (Heretic) με συμπαραγωγούς τους Filmiki 235, Oxyzed, Byrd και Filmiki.
Εντυπωσιακή πάντως είναι η ευρύτερη ελληνική παρουσία στο 50ό Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Εκτός από την «Εκρηξη» («Α Blast») του Σύλλα Τζουμέρκα που επελέγη από το περιοδικό «Variety» για το πρόγραμμα «Critics’ Choice: 10 σκηνοθέτες που πρέπει κανείς να παρακολουθήσει», θα προβληθούν επίσης οι ταινίες «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου και «Antonia» του Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο στην οποία εκτελεστής παραγωγής είναι ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος της Faliro House. Αντιστοίχως οι δύο ταινίες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα «East of the West» και στο επίσημο διαγωνιστικό αντίστοιχα.
Τέλος, η μικρού μήκους ταινία «Washingtonia» της σκηνοθέτριας Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη συμμετέχει στο «Future Frames», το οποίο αποτελεί μια συνεργασία του European Film Promotion (EFP) και του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι με στόχο την ανάδειξη 10 νέων ευρωπαίων κινηματογραφιστών.

HeliosPlus