Τα τηλεφωνήματα έγιναν βράδυ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονταν στο πιο κρίσιμο σημείο τους. Απευθύνονταν μόνο σε ακραιφνείς καραμανλικούς, βουλευτές και στελέχη. Ο καλών ήταν ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ Τιμ. Κοψαχείλης. Προσκαλούσε, έμαθα, τους καραμανλικούς σε ταβερνείο στη Ραφήνα με την ονομασία «Αναμνήσεις» για συζήτηση και τσιμπούσι. Στην πρόσκληση, έμαθα, ανταποκρίθηκαν καμιά δεκαριά βουλευτές. Τους έταξε, βλέπετε… λαγό και ότι θα έφερνε στην ταβέρνα και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή (φωτογραφία). Με λαγό και Καραμανλή ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί;


Παναρίτη, μέρος Β’

Επειδή μου φάνηκε πολύ γρήγορο αυτό το «άδειασμα» που έγινε στον Γιάνη Βαρουφάκη για την Ελενα Παναρίτη, κάθησα και έψαξα το ζήτημα. Είναι σε όλους γνωστό ότι η κυρία Παναρίτη έστειλε επιστολή στον κ. Βαρουφάκη με την οποία έλεγε ότι δεν ζήτησε αυτή τη θέση στο ΔΝΤ και πως παραιτείται. Το πληροφορήθηκε άραγε το ΔΝΤ; Και για να γίνω πιο σαφής, εστάλη από τον κ. Βαρουφάκη η επιστολή ανάκλησης της τοποθέτησής της ή όχι; Εχει ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου γι’ αυτό; Κάποιο πουλάκι από την Ουάσιγκτον πάντως με πληροφόρησε ότι ο Κάρλο Κοταρέλι (υπεύθυνος στο ΔΝΤ για Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία και Μάλτα) δεν πήρε ακόμη επιστολή ανάκλησης της κυρίας Παναρίτη. Ποιος ξέρει; Ισως να χάθηκε στον δρόμο…


Οι Αμερικανοί μάς «κλέβουν» τη φέτα

Καλό θα ήταν στα τόσα τηλεφωνήματα που γίνονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Αμερικανούς να πούμε στους υπερατλαντικούς φίλους μας να αφήσουν ήσυχη τη… φέτα. Γιατί μαθαίνω ότι οι Αμερικανοί ξεθάρρεψαν με τα τόσα που συμβαίνουν στην Ελλάδα και θέλουν να εισαγάγουν αμερικανική φέτα στην Ευρώπη με την ονομασία «Feta». Προέβησαν μάλιστα σε διάβημα προς την επίτροπο Εμπορίου Cecilia Malmstrom και ζήτησαν να μην αναγράφονται πλέον στα προϊόντα (φέτα και τσίπουρο) οι γεωγραφικές ενδείξεις σε προστατευόμενα προϊόντα, άρα να γεμίσουν την Ευρώπη με αμερικανική φέτα. Και ξέρετε ποιος και πώς αντέδρασε; Ο γαλάζιος βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος που διάβασε Ομήρου Οδύσσεια στη Ρίγα με την αναφορά στον πρώτο τυροκόμο, τον… κύκλωπα Πολύφημο. Σας πληροφορώ, δεν ίδρωσε καν τo αφτί των Αμερικανών…


Συμβουλές Νικήτα προς Σαμαρά

Θέλει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης να συναντηθεί με τον Αντ. Σαμαρά για να του δώσει μία συμβουλή: να πάει, έστω και απρόσκλητος, στο Μέγαρο Μαξίμου και να ζητήσει από τον κ. Τσίπρα ενημέρωση και εν συνεχεία να σχηματίσουν και οι δύο κοινή γραμμή. Οταν και όποτε υπάρξει συνεννόηση ανάμεσά τους, να ζητήσει ο κ. Σαμαράς από τον κ. Τσίπρα να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθούν.
Πόσο στοίχισε το ταξίδι της Ραχήλ στο Τόκιο;

Για το ταξίδι της Ραχήλ Μακρή στο Τόκιο έχουμε μάθει από τις δεκάδες φωτογραφίες που έχει αναρτήσει η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ποζάροντας με μπλε κιμονό και αθλητικά παπούτσια Αll Star! Αυτό που δεν είχαμε μάθει ήταν πόσο κόστισε το ταξίδι αυτό, ενώ μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ πώς και από ποιον επελέγη η κυρία Μακρή να εκπροσωπήσει τους νέους βουλευτές στο Πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων Κοινοβουλευτικών της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης (IPU) που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο από 27 ως 29 Μαΐου 2015 αλλά και στη συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης και του Οργανισμού για την Παγκόσμια Υποστήριξη για Ανάπτυξη (WSD) στις 30 Μαΐου 2015.
nnn
Σας πληροφορώ ότι η κυρία Μακρή είναι αισίως 42 ετών (γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1973) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κοζάνης με τους Ανεξάρτητους Ελληνες στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, ενώ επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και βεβαίως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου ούτε νέα σε ηλικία είναι ούτε νέα όσον αφορά την κοινοβουλευτική θητεία της. Υπήρχαν όμως πάρα πολλοί νέοι βουλευτές –δόξα τω Θεώ, σε αυτή τη Βουλή πρωτοεξελέγησαν 134 βουλευτές! -, ενώ μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία είναι 87 οι νεοεκλεγέντες, πολλοί εκ των οποίων είναι πράγματι και νέοι στην ηλικία.
nnn
Οσον αφορά τα έξοδα του ταξιδιού της Ραχήλ, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι οι διοργανωτές του Οργανισμού για την Παγκόσμια Υποστήριξη για Ανάπτυξη (WSD) είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας στείλουν 253 δολάρια, ποσόν που αντιστοιχεί στην κάλυψη μιας ημέρας διαμονής, καθώς και μέρους της ημερήσιας αποζημίωσης, μετά το πέρας της αποστολής, η Βουλή των Ελλήνων πλήρωσε 1.590 ευρώ. Αναλυτικά: δαπάνη διαμονής για πέντε ημέρες 930 ευρώ, ημερήσια αποζημίωση για έξι συνολικά ημέρες 660 ευρώ, σύνολο 1.590 ευρώ. Σε αυτά προσθέστε και το αντίτιμο του αεροπορικού εισιτηρίου οικονομικής θέσης (Αθήνα – Τόκιο – Αθήνα) 636 ευρώ. Πάντως οι μονάδες επιβράβευσης της αεροπορικής εταιρείας θα πιστωθούν στον αντίστοιχο λογαριασμό της Βουλής των Ελλήνων. Κάτι είναι κι αυτό…
nnn
Τι έμαθε ανάμεσα στ’ άλλα στο Τόκιο η Ραχήλ; Το σούσι και το σασίμι, που οι Γιαπωνέζοι τα θεωρούν… φιλοσοφία ζωής και όχι απλώς πιάτα. Την Πέμπτη το μεσημέρι η Ραχήλ απολάμβανε το σούσι της σε γιαπωνέζικο εστιατόριο στην οδό Απόλλωνος, στο Σύνταγμα, μαζί με τον σύζυγό της. Αν δεν κάνω λάθος, από το ίδιο εστιατόριο παρήγγελλε σούσι στους τροϊκανούς ο Ι. Στουρνάρας όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Ο άνθρωπος που δεν θέλει να μείνει ως… mail

Με τη δήλωση- βόμβα του Ν. Βούτση ότι «το email Χαρδούβελη είναι λιγότερο επώδυνο» έκανε (και πάλι) την εμφάνισή του ο Γκίκας Χαρδούβελης: «Εχει δίκαιο ο Βούτσης, βεβαίως και το δικό μου email ήταν λιγότερο επώδυνο, άργησε να το καταλάβει», μου είπε. Κατά τον κ. Χαρδούβελη η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένη, να γνώριζε την ψυχολογία των τροικανών ότι, δηλαδή συνηθίζουν πολλές φορές να ζητούν μέτρα τη τελευταία στιγμή: «Εμένα το πρωτογενές πλεόνασμα μου το έφεραν την τελευταία στιγμή, εκεί που νόμιζα ότι είχαμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση», έλεγε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι όταν υπουργός Οικονομικών η τρόικα ζήτησε να κλείσει το θέμα των συντάξεων εντός του 2015 και δεν θα έκανε πίσω με τίποτα, κάτι που το γνώριζαν και οι διαπραγματευτές, αφού το πρώτο πράγμα που θα τους είπαν στο λεγόμενο Brussels Group είναι να κλείσει το συνταξιοδοτικό μέσα στο 2015.

***

Η επανεμφάνιση του κ, Χαρδούβελη (που δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως…mail ή επειδή έβγαλε τα χρήματά του στο εξωτερικό) συνδυάστηκε και με εκτιμήσεις για το πού θα πάει η κατάσταση: «Εάν θέλουν να σώσουν οι δανειστές τον κ. Τσίπρα θα μπορούσαν να μειώσουν το χρέος σε παρούσα αξία (και όχι σε ονομαστική αξία) και να του μετακυλίσουν τα σκληρά μέτρα για τον Σεπτέμβριο. Εάν δεν θέλουν, να τον σώσουν θα επιμείνουν, εδώ και τώρα σε σκληρά μέτρα». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δίνει μάλιστα και συμβουλές στον κ. Τσίπρα: «Πρέπει σιγά- σιγά να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και να πει ότι οι μεταρρυθμίσεις κάνουν την Ελλάδα πιο δημοκρατική χώρα, ενισχύουν τη Δημοκρατία, κτυπούν για παράδειγμα τα μονοπώλια. Αυτο θα πρέπει να στηρίξει ο κ. Τσίπρας…». Η εκτίμησή του είναι τελικά ότι τον Σεπτέμβριο θα πάμε σε εκλογές, αφού θεωρεί περίπου σίγουρο ότι θα μετατεθούν σ΄αυτό τον μήνα τα σκληρά μέτρα.

***

Δεν άφησε ασχολίαστο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τον νυν υπουργό Οικονομικών: « Ο Βαρουφάκης έκανε, τελικά πολύ κακό στον κ. Τσίπρα. Θα μπορούσε να κλείσει τη διαπραγμάτευση. Επαιξε βεβαίως τον κακό στο Eurogroup και τότε κέρδισε κάποιους πόντους. Αλλά μία φορά γίνεσαι κακός. Θα δείτε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του κ. Τσίπρα θα γίνει ο Βαρουφάκης εάν τον βγάλει από την κυβέρνηση και δεν του δώσει άλλο υπουργείο…»

HeliosPlus