Μίζα ως και 20% για τα υποβρύχια

Κατάθεση αποκαλυπτική ως προς το ύψος της μίζας που άγγιζε ως και το – υπέρογκο – 20% στην προμήθεια των οπλικών συστημάτων

Κατάθεση αποκαλυπτική ως προς το ύψος της μίζας που άγγιζε ως και το – υπέρογκο – 20% στην προμήθεια των οπλικών συστημάτων για τα υποβρύχια έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Γαβριήλ Μαλλής. Τα κρίσιμα στοιχεία έχει καταθέσει στην προ ημερών απολογία του ο Stapmans Claus Fritz, πρώην οικονομικός διευθυντής και υπ’ αριθμόν 2 πρόσωπο στην ομάδα διοίκησης της γερμανικής εταιρείας Atlas (Atlas Elektronik και STN Atlas Elektronik), ο οποίος κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία από κοινού κατά του Δημοσίου, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ο Stapmans Claus Fritz καθιστά σαφές στον ανακριτή ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για όλα τα οπλικά συστήματα που πωλούνταν κατά μέσον όρο επιδιωκόμενος στόχος ήταν ένα ποσοστό κέρδους μεταξύ 5% και 10%, ενώ παραδέχεται ότι τη μίζα την πλήρωσε τελικά το Ελληνικό Δημόσιο καθώς γινόταν «καπέλο» στη σύμβαση, κοινώς η προμήθεια μετακυλιόταν κάθε φορά στο τίμημα του εξοπλιστικού προγράμματος.
Η απολογία του έχει φωτίσει και την πορεία του χρήματος καθώς αποκάλυψε ότι ο πάλαι ποτέ αντιπρόσωπος της Atlas Πάνος Ευσταθίου δεν ελάμβανε ποτέ την αμοιβή του ολόκληρη αλλά κατατμημένη: το 3% στην Ελλάδα και το υπόλοιπο σε εταιρείες γραμματοκιβωτίου στο εξωτερικό (Pacific Ltd., Tredeco Consulting Ltd., Demtec Ltd), εταιρείες που δεν είχαν προσωπικό, γραφεία, ούτε ασφαλώς τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες.
Ο Stapmans Claus Fritz δεν αρνείται ότι γνώριζε τις πληρωμές Ευσταθίου σε δύο από αυτές, μία εταιρεία στην Ελλάδα (Tredeco) και μία στο Λονδίνο (Demtec), ενώ χαρακτηρίζει τις πληρωμές στο Λονδίνο επιχειρησιακής υφής. Δεν δέχεται πάντως ότι γνώριζε τον Ευσταθίου παρά ως «Πάνο», με τον οποίο δεν είχε ποτέ προσωπική επαφή, πολλώ δε μάλλον τις συμβάσεις που ο έλληνας μεσάζοντας είχε υπογράψει. Ξεκαθαρίζει δε ότι από το 2006 δεν ήταν στην εταιρεία.
Ο άξονας παρελθόν – παρόν λειτουργεί εξάλλου ως διαχωριστικός για τα πεπραγμένα της Atlas από τη νέα διοίκησή της. Εκπρόσωπός της (απολογήθηκε, καθώς η εταιρεία θεωρείται αστικώς υπεύθυνη στην υπόθεση) τόνισε προς τις ανακριτικές αρχές ότι η σημερινή διοίκηση της εταιρείας αρνείται πως γνωρίζει οτιδήποτε για βαλίτσες με μαύρα και δωροδοκίες, ενώ αποτάσσεται κάθε σχέση με τα τότε «ηγετικά» στελέχη. Για το θέμα αυτό, προσέθεσε, αναμένονται με ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στην παρούσα φάση στην εταιρεία.
Ο ίδιος έχει μάλιστα πει ότι η εταιρεία παρακολουθεί με προσοχή τις έρευνες που διενεργούνται σε Ελλάδα και Γερμανία από την Εισαγγελία της Βρέμης, ενώ είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε επιτροπή διαπραγμάτευσης αν και εφόσον αποδειχθεί ευθύνη στελεχών της δείχνοντας διάθεση συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, απολογούνται ενώπιον του κ. Μαλλή άλλα επτά στελέχη που αναμένεται να συμβάλουν με τη σειρά τους στη σύνθεση του δύσκολου παζλ των εξοπλιστικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk