Το…«Άγιο Δισκοπότηρο» της κεντροδεξιάς

Που βαδίζει η ελληνική κεντροδεξιά το 2015; Ποιος είναι ο ρόλος της στο νέο άκρως ευμετάβλητο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον; Ποιο είναι το σχέδιο που προτάσσει για τι μέλλον; Τι θέλει να πει στους πολίτες;

Το…«Άγιο Δισκοπότηρο» της κεντροδεξιάς | tovima.gr

Που βαδίζει η ελληνική κεντροδεξιά το 2015; Ποιος είναι ο ρόλος της στο νέο άκρως ευμετάβλητο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον; Ποιο είναι το σχέδιο που προτάσσει για τι μέλλον; Τι θέλει να πει στους πολίτες; Έχει αποφασίσει τι εκφράζει και πως; Λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών; Δίνει εναλλακτική διέξοδο και στους πολίτες που δεν ανήκαν στις τάξεις της;

Η ελληνική κεντροδεξιά βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και προφανώς δεν εκφράζει είτε το 15,5%, είτε το 18 είτε το 20%. Είναι ένας ιστορικός χώρος που πρέπει να βρει άμεσα το βηματισμό του και να καταστεί κεντρικός παίκτης του πολιτικού παιχνιδιού από κομπάρσος που είναι αυτή τη στιγμή.

Το κεντρικό ζήτημα όμως είναι τι ακριβώς πρέπει να εκφράσει η ελληνική κεντροδεξιά σήμερα και να απαντήσει και στο βασικό ερώτημα: Είναι λαϊκό ή αστικό κόμμα ή και τα δυο; Κυριαρχεί το φιλελεύθερο στοιχείο; Αποτελεί έκφραση των οπαδών του εθνικοκεντρισμού ή είναι ένα ανοικτό κόμμα που ακολουθεί τα παγκόσμια ρεύματα σκέψης;

Εάν παρατηρήσει κανείς εσχάτως θα διαπιστώσει μια μεγάλη συζήτηση στη ΝΔ για την ανάγκη να γίνει έκτακτο συνέδριο, το οποίο πολλοί το θεωρούν πανάκεια. Ακόμα και χθες το απόγευμα έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση όλων των γενεών της κεντροδεξιάς με σύνθημα την αναγέννηση.

Φθάνουν τα συνθήματα και οι διακηρύξεις; Το θέμα της ΝΔ είναι βαθύτερο, δομικό, φυσιογνωμίας και ιδεολογίας. Αρκεί να κάνει κανείς τι σύγκριση με τα άλλα κόμματα του ίδιου χώρου στο εξωτερικό και θα δει τι διαφορά ύφους, ήθους και πολιτικής ποιότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι για πάρα πολλά και διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα η ελληνική κεντροδεξιά δεν έχει ένα σαφή οδηγό. Καταγράφονται ετερόκλητες θέσεις και ουδείς γνωρίζει π.χ. ποιες είναι οι θέσεις της σε μείζονα ζητήματα της εποχής, τα οποία στο εξωτερικό έχουν συζητηθεί σε βάθος.

Στην Ελλάδα, όπως συνήθως γίνεται, η συζήτηση είναι επιφανειακή, με τσιτάτα και συνθήματα και αυτό ήταν όλο.

Είναι θλιβερό για την ελληνική κεντροδεξιά, άλλοτε εργαστήριο παραγωγής προτάσεων, να μην παράγεται τα τελευταία χρόνια πολιτική και να μην επεξεργάζονται θέσεις για μια σειρά ζητήματα.

Εάν π.χ. ρωτήσει κανείς πέντε κεντρικά στελέχη της ΝΔ την άποψή τους για κοινωνικά ζητήματα που στο εξωτερικό έχουν εξεταστεί σε βάθος θα διαπιστώσει πανσπερμία θέσεων.

Νομίζουν όλοι είναι θέμα αρχηγού και μετά «καθαρίσανε». Μέγα λάθος. Υπόθεση εργασίας: εάν σήμερα έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς, εγώ φεύγω, τι θα έκανε η ΝΔ; Θα είχε ξαφνικά θέσεις για όλα; Προφανώς όχι…

Το θέμα του αρχηγού είναι εσωτερικό ζήτημα της ΝΔ και αφορά τα στελέχη, τα μέλη, αλλά και τους ψηφοφόρους της. Αυτό θα το λύσουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι όταν έρθει η ώρα και θα έχει και ενδιαφέρον.

Το ζήτημα όμως δεν είναι απλά να φύγει ο ένας και να έρθει ο άλλος. Είναι μόνο θέμα νομής της κομματικής εξουσίας και αλλαγής ρόλων; Το κεντρικό ζήτημα είναι να αποφασίσει η ΝΔ τι ακριβώς κόμμα είναι και ποιους εκφράζει…και τα υπόλοιπα έπονται.

Απειροελάχιστες είναι οι φορές που κεντρικά στελέχη της ΝΔ είπαν κάτι το ρηξικέλευθο και ανατρεπτικό που να έχει και ενδιαφέρον, ενώ αντίθετα πληθαίνουν οι κοινοτυπίες, πολλές φορές διατυπωμένες από συνεργάτες τους.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία έχει κολλήσει στο χθες. Είναι «κολλημένη» στην διακήρυξη της Χαλκιδικής υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αδυνατεί να ξεφύγει και δώσει άλλο νόημα στο ιδεολογικό περιεχόμενο. Ακόμα και να μεταλλάξει, να εκσυγχρονίσει αυτή την διακήρυξη που αποτελεί και τα θεμέλια της ελληνικής κεντροδεξιάς.

Προφανώς και οφείλει ένα ιστορικό κόμμα να σέβεται την ιστορία του, αλλά πρέπει και να ανανεώνεται και να εκσυγχρονίζεται…Η διακήρυξη αυτή γράφηκε σε άλλο χωροχρόνο και πριν υπάρξουν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές που επήλθαν λόγω της παγκόσμιας κρίσης και του μνημονίου.

Ακόμα και σε συντηρητικά σχήματα, όπως τα θρησκευτικά, ο δογματισμός εγκαταλείπεται όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις για να επέλθει η αναγκαία ανανέωση και να μην πεθάνουν τα σχήματα.

Στην ελληνική κεντροδεξιά, η στασιμότητα κυριαρχεί…Όλοι μιλάνε για νέο ξεκίνημα. Για νέα αρχή, για μεγάλη παράταξη, αλλά ελάχιστοι προσδιορίζουν με όρους σύγχρονους τι εννοούν και όχι με αφηρημένες σκέψεις που ίσως και να μην είναι δικές τους.

Καλό και θεμιτό είναι να προστατεύουν πολλοί το…«Άγιο Δισκοπότηρο» της ελληνικής κεντροδεξιάς, αλλά οφείλουν να το δουν κατάματα το σήμερα για να μην χάσουν το αύριο! Και τότε το «Άγιο Δισκοπότηρο» θα είναι μια ανάμνηση του παρελθόντος, αντί να αποτελεί το σύμβολο της νέας ενότητας που έχει ανάγκη ο χώρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk