Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) φέρνουν λαθραία στην Ευρώπη οι συμμορίες των δουλεμπόρων μέσω της Μεσογείου. Όπως είπε ο Αμπντούλ Μπασίτ Χαρούν, σύμβουλος της κυβέρνησης της Λιβύης, μιλώντας στο BBC, οι δουλέμποροι κρύβουν τους μαχητές του ISIS σε πλοιάρια γεμάτα μετανάστες.
Ιταλοί και αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μαχητές του ISIS θα μπορούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη με βάρκες μεταναστών. Οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτούν τέτοιοι ισχυρισμοί.
Ο Χαρούν βασίζει αυτά που υποστηρίζει στο βρετανικό κανάλι σε συζητήσεις του με λαθρεμπόρους σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές. Λέει επίσης ότι το ISIS επιτρέπει στους δουλεμπόρους να συνεχίσουν την δουλειά τους με αντάλλαγμα τα μισά τους κέρδη.
Μόνο από την αρχή του χρόνου, 60.000 άτομα έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο. Οι περισσότεροι ξεκινούν από τη Λιβύη η οποία είναι βυθισμένη στο χάος από το 2011, επιτρέποντας στα δίκτυα λαθρεμπόρων να ανθίσουν.
Ο Χαρούν υποστηρίζει ότι το ISIS χρησιμοποιεί τις βάρκες με τους μετανάστες για να στείλει «τους δικούς του ανθρώπους στην Ευρώπη, καθώς η ευρωπαϊκή αστυνομία δεν γνωρίζει ποιος είναι μαχητής του ISIS και ποιος κανονικός πρόσφυγας». Προσθέτει ότι οι μαχητές συχνά κάθονται χωριστά από τους υπόλοιπους μετανάστες.
Η Frontex έχει προειδοποιήσει ότι μαχητές ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τις οδούς παράνομης εισόδου στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν οι μετανάστες.
Ο πρέσβης της Αιγύπτου στη Βρετανία έχει προειδοποιήσει ότι θα καταφθάσουν στην Ευρώπη «βάρκες γεμάτες τρομοκράτες» αν δεν δράσει η διεθνής κοινότητα. Η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ανησυχία ότι τζιχαντιστές θα εισχωρήσουν στις βάρκες με τους μετανάστες.
Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι και οι δυο αυτές χώρες έχουν συμφέρον να επηρεάσουν τη διεθνή αντίδραση προς την κρίση στη Λιβύη.«Η Αίγυπτος μεγαλοποιεί τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη διότι προσπαθεί απεγνωσμένα να λάβει έγκριση για διεθνή επέμβαση στη χώρα», λέει στο BBC η Άλισον Πάρτζετερ, αναλύτρια ειδικευμένη στη Λιβύη από το Royal United Services Institute.
Πιστεύεται ότι οι τοπικές πολιτοφυλακές στη Λιβύη έχουν ενεργό ρόλο στα δίκτυα των δουλεμπόρων. Η ακτοφυλακή της χώρας έχει παραδεχθεί στο BBC ότι δεν μπορεί να χειριστεί τον όγκο των πλοιαρίων που αναχωρούν γεμάτα πρόσφυγες και επεμβαίνει μόνο όταν κινδυνεύει κάποιο από αυτά.