«Τake it or leave it!»

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελείωσαν τα ψέματα και ότι φτάνει η ώρα της αλήθειας.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελείωσαν τα ψέματα και ότι φτάνει η ώρα της αλήθειας.
Επί της ουσίας η διαπραγμάτευση έχει καταρρεύσει, το χάσμα είναι δύσκολο να γεφυρωθεί και πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα έτοιμο «σχέδιο συμφωνίας» που καταρτίζει η τρόικα σε συνεργασία με το EuroWorking Group.

Τake it or leave it!..
Οσοι έχουν γνώση του «σχεδίου» πιστοποιούν ότι είναι πολύ πιο δυσχερές από το «μέιλ Χαρδούβελη» και ότι περιλαμβάνει μέτρα και παραμέτρους που σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη ρητορική της κυβέρνησης και των κομμάτων που την αποτελούν.
Αυτό θέλει να προλάβει η κυβέρνηση και έδωσε εντολή στον Γ. Χουλιαράκη να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις.
Αυτό ελπίζει να αποφύγει ο Πρωθυπουργός και μιλάει για μια «πολιτική απόφαση» – η οποία πάντως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα…
Γι’ αυτό ο Ι. Δραγασάκης επιθυμεί μια συμφωνία έως τις 19 Μαΐου – κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει δύσκολο…
Είναι ένα πικρό ποτήρι, το οποίο κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να πιει. Αλλά και κανείς δεν ξέρει πώς θα το γλιτώσει.
Ακόμη περισσότερα που το «σχέδιο συμφωνίας» ή κάτι αντίστοιχο που ενδεχομένως θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση κινείται πολύ μακριά όχι μόνο από τις «κόκκινες γραμμές» αλλά και από τις στοιχειώδεις πολιτικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Πράγμα που σημαίνει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι σήμερα ανοιχτά. Ας τα δούμε.
Είτε η κυβέρνηση οδηγείται (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) σε συμφωνία.
Είτε επιλέγει τη ρήξη.

Στην περίπτωση της ρήξης
, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αδυναμία πληρωμών, πιστωτικό γεγονός και εκλογές που θα εξελιχθούν σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση – σχεδόν μονόδρομος.

Στην περίπτωση της συμφωνίας
, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομιμοποιήσει και να υλοποιήσει τη συμφωνία με κάποιον τρόπο.
Κι αυτοί οι τρόποι δεν είναι πολλοί.
Είτε θα τη φέρει σε ψηφοφορία στη Βουλή, με κίνδυνο να πέσει ή έστω να χάσει τη δεδηλωμένη. Ούτως ή άλλως, η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει μια τόσο επαχθή συμφωνία.
Είτε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα. Ακόμη κι αν πάρει την εμπιστοσύνη, θα πρέπει μετά να βρει τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια εφαρμογής της συμφωνίας.
Είτε θα κάνει δημοψήφισμα. Παρακινδυνευμένο. Στη δημοψηφισματική διαδικασία η συμπολίτευση θα κοπεί σχεδόν στα δύο και ακόμη κι αν υπερψηφιστεί η συμφωνία, θα υπάρχει πάντα το πρόβλημα της εφαρμογής της. Ποιος θα ψηφίσει τα νομοσχέδια;
Είτε θα παραιτηθεί αδυνατώντας να υλοποιήσει τη συμφωνία που έκλεισε. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε τα γνωστά τριήμερα των εντολών, τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν δεν προκύψει κυβερνητική λύση (το πιθανότερο) θα οδηγηθούμε σε εκλογές τέλη Ιουνίου.
Λέω τέλη Ιουνίου διότι η παράταση του προγράμματος τελειώνει στις 30 Ιουνίου και θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να προλάβει να μεριμνήσει.
Ούτως ή άλλως, το δημοψήφισμα και (ακόμη περισσότερο) οι εκλογές παρουσιάζουν το μειονέκτημα της έλλειψης χρόνου. Η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ή να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών προτού φτάσει στη μία ή στην άλλη κάλπη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η συμφωνία καθίσταται σχεδόν μονόδρομος για την κυβέρνηση με τη βεβαιότητα ότι της είναι πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί μια τέτοια συμφωνία.
Και ως εκ τούτου «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται».

Πολιτική βλακεία
Ακουσα το επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση οφείλει να υπερψηφίσει όποια συμφωνία κι αν φέρει η κυβέρνηση.
Για λόγους επιβεβαίωσης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και σωτηρίας της χώρας.
Να δεσμευτεί δηλαδή προκαταβολικά πως ό,τι κι αν συμβεί θα ψηφίσει μια συμφωνία η οποία δεν υπάρχει, η οποία δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει και η οποία δεν ξέρουμε τι θα περιέχει όταν υπάρξει.
Ενώ αν δεν ψηφίσει αυτή την άγνωστη συμφωνία, αυτό θα είναι λαϊκισμός.
Ερώτηση. Τους έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μήπως αφήσουν την πατρίδα να τη σώσει κανένας άλλος; Ετσι για αλλαγή!
Διότι κακό πράγμα ο λαϊκισμός. Αλλά πολύ χειρότερο η πολιτική βλακεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk