Προειδοποιήσεις Δούρου προς δημάρχους για τα σκουπίδια στην Αττική

Εγρήγορση ζήτησε από τους δημάρχους η Ρένα Δούρου ως προς την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι απαιτήσεις για το νέο μοντέλο τόνισε είναι υψηλές και «οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε το συντομότερο, επιφέροντας δομικές αλλαγές στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης, βιώσιμης, δίκαιης και ορθολογικής διαχείρισης, στη λογική της ανεστραμμένης πυραμίδας: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση κομποστοποίηση».

Εγρήγορση ζήτησε από τους δημάρχους η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Ρένα Δούρου ως προς την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, στην πρώτη συνεδρίαση για το 2015 του ΔΣ του Συνδέσμου, την Παρασκευή.

Οι απαιτήσεις για το νέο μοντέλο τόνισε είναι υψηλές και «οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε το συντομότερο, επιφέροντας δομικές αλλαγές στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης, βιώσιμης, δίκαιης και ορθολογικής διαχείρισης, στη λογική της ανεστραμμένης πυραμίδας: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση κομποστοποίηση».

Αναφερόμενη στην σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης που καταρτίζουν ήδη δήμοι, η κ. Δούρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «γυρίζουμε σελίδα».

Σύντομα, πρόσθεσε, θα αφήσουμε πίσω το αδιανοήτου κόστους, ξεπερασμένο και καταδικασμένο από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία συγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής, το οποίο έχει στοιχίσει εκατομμύρια στις τοπικές κοινωνίες και έχει καταστήσει τη χώρα δακτυλοδεικτούμενη από τους ευρωπαίους εταίρους, να διατρέχει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων».

Πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά, τη στιγμή που η χώρα διαπραγματεύεται με όρους υποδούλωσης. Τώρα που η οικονομία και η χώρα δοκιμάζεται σκληρά, συνιστά πρόκληση η συνέχιση λειτουργίας αυτού του μοντέλου που καταβροχθίζει εκατομμύρια και παράγει περιβαλλοντική καταστροφή και οικονομικό αδιέξοδο, ενώ παράλληλα συνιστά μια υγειονομική βραδυφλεγή βόμβα».

Για τους λόγους αυτούς, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε την «ανάγκη θεμελίωσης τώρα» του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Νωρίτερα ανοίγοντας τη συνεδρίαση, η Ρ. Δούρου είχε τονίσει ότι αποτελεί υποχρέωση του φορέα να δίνει λογαριασμό στους πολίτες για τα πεπραγμένα του και για την χρηστή διαχείριση των εσόδων του. Παράλληλα έθεσε το θέμα της τακτικής περιοδικότητας των συνεδριάσεων του οργάνου.

Μείωση των αντισταθμιστικών προς τους δήμους

Τη μείωση των αντισταθμιστικών οφελών προς τους δήμους – μέλη του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε ύστερα από σχετική εισήγηση της κυρίας Δούρου το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου. «Ισχυρίζομαι ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν δεκάρα τσακιστή παραπάνω για τα αντισταθμιστικά» υπογράμμισε εισαγωγικά η Περιφερειάρχης.

Πρότεινε τη μείωση για ένα έτος του ύψους των αντισταθμιστικών και ζήτησε από το ΔΣ να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει και να καταλήξει σε πιο συγκεκριμένη πρόταση, την οποία δεσμεύεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση ενώπιον του ΔΣ.

«Πρόκειται για μια απόφαση οικονομικά επωφελή, όχι απλά για τον ΕΔΣΝΑ αλλά για συνολικά για την κοινωνία. Μια απόφαση που επιβάλλεται από τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Μια απόφαση που υπηρετεί πλήρως τη νέα φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με την απόφαση αυτή ο ΕΔΣΝΑ στοχεύει στην «εκλογίκευση των αντισταθμιστικών εισφορών» και στον «εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΔΣΝΑ στο πλαίσιο του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων».

Στην πρότασή της υπογράμμισε την ανάγκη μελετών τεχνικοοικονομικής αξιολόγησης του ΕΜΑΚ, του αποτεφρωτήρα, σχετικά με τα κατασκευαστικά και λειτουργικά κόστη των εργοστασίων, των μονάδων επεξεργασίας. Παράλληλα ενημέρωσε το σώμα ότι στον προϋπολογισμό του 2015 έχουν προβλεφθεί δαπάνες για τον ΕΜΑΚ και τον αποτεφρωτήρα.

Επίσης ενημέρωσε ότι πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν επαφές και συζητήσεις με την Ιατρική σχολή Αθήνας για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης σχετικά με τις συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Φυλής από την πολύχρονη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk