Διάλογο ζητούν τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο

«Ανειλικρινή και υποκριτική» χαρακτηρίζει την πρόσκληση του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος σε διάλογο για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας εξετάζει προσεκτικά το ζήτημα, επαναλαμβάνοντας ότι το διευρυμένο ωράριο όπως ισχύει σήμερα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

«Ανειλικρινή και υποκριτική» χαρακτηρίζει την πρόσκληση του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ) σε διάλογο για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας εξετάζει προσεκτικά το ζήτημα, επαναλαμβάνοντας ότι το διευρυμένο ωράριο όπως ισχύει σήμερα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Η πρόεδρος του ΦΑΝΙΕ, Μαίρη Λυβίζου, που εκπροσωπεί τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, με επιστολή που δημοσιοποίησε έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, με σκοπό «την εύρεση κοινής συνισταμένης ως προς την ορθότερη κι αντικειμενικότερη θέσπιση πλαισίου λειτουργίας», σημειώνοντας ότι «στη σημερινή εποχή δεν χωράνε οι στείρες αντιπαραθέσεις, καθώς ο κλάδος έχει πολύ σημαντικά θέματα να διαχειριστεί, που χρειάζονται τη στήριξη όλων».

Ωστόσο, ο κ. Λουράντος χαρακτηρίζει το ΦΑΝΙΕ «ολιγομελές» επισημαίνοντας ότι «η άμεση δημοσιοποίηση (της πρόσκλησης) ενέχει το στοιχείο του εκβιασμού και απαξιώνει τον υποτιθέμενο ”ενωτικό” σκοπό». Σημειώνει δε ότι, οι φαρμακοποιοί εκπροσωπούνται από τους φαρμακευτικούς συλλόγους, οι οποίοι «αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των μελών τους και όχι υποομάδων».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι επιθυμεί «την αποκατάσταση του χάους» στη λειτουργία των φαρμακείων και μια ενδιάμεση λύση που θα καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας και όλες τις ώρες.

«Σε μια χώρα, που η διασπορά των 10.000 φαρμακείων στην επικράτεια είναι από τις καλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αστείο κάποιοι να μιλούν ότι εξυπηρετείται ο πολίτης από μόλις 257 φαρμακεία (σ.σ. που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο), τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία μεγάλων αστικών κέντρων», σημειώνει ο κ. Λουράντος συμπληρώνοντας πως πρόκειται για πολυκαταστήματα φαρμακείων, τα οποία δεν έχουν σχέση με το μικρομεσαίο φαρμακείο που αγωνίζεται να επιβιώσει, εξυπηρετώντας τον ασφαλισμένο.

Παρέμβαση στο ζήτημα έκαναν χθες και 700 γυναίκες φαρμακοποιοί, μέσω επιστολής, ζητώντας από την Πολιτεία να νομοθετήσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

«Γέννησα πριν από πέντε μήνες και αναγκάζομαι αρκετές φορές να παίρνω το μωρό μου στο φαρμακείο», αναφέρει η Σοφία Κασιδιαράκη, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία των γυναικών-φαρμακοποιών.

Οι γυναίκες φαρμακοποιοί είναι περίπου 5.000, και η κατάσταση που βιώνουν με τα 12ωρα εργασίας είναι δραματικές. «Αυτό που σήμερα επικρατεί είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα δεκάδες φαρμακεία να έχουν κλείσει και άλλα να αντιμετωπίζουν προβλήματα, οικονομικής ασφυξίας. Η καθιέρωση ενός νέου εξαντλητικού και απάνθρωπου επαγγελματικού πλαισίου σε συνδυασμό με τις καθημερινές αγωνίες και την αβεβαιότητα καθιστούν αδύνατο στη γυναίκα φαρμακοποιό να επιτελέσει το ρόλο της, τόσο ως μητέρα όσο και ως επαγγελματία-λειτουργό υγείας» τονίζει η κ. Κασιδιαράκη.

Σημειώνει επίσης, ότι όσοι λειτουργούν τα φαρμακεία τους με διευρυμένο ωράριο, είτε έχουν πολλά χρήματα να πληρώνουν μπέιμπι-σίτερ, είτε προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους με ελάχιστα χρήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, «επαγγέλματα όπως των φαρμακοποιών και των οδοντιάτρων τα ποσοστά των ελευθέρων επαγγελματιών γυναικών ξεπερνούν το 40% και η κίνηση των εργαζομένων γυναικών-φαρμακοποιών καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται από τη λειτουργία των φαρμακείων εν είδει σούπερ-μάρκετ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk