Εξεταστική με… μετάφραση στα αγγλικά

Αρχίζει τώρα, ελλείψει… άρτου, το μεγαλύτερο πολιτικό θέαμα

Αρχίζει τώρα, ελλείψει… άρτου, το μεγαλύτερο πολιτικό θέαμα. Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο είναι πλέον γεγονός και βεβαίως, όπως μαθαίνω, θα εξελιχθούν σε υπερπαραγωγή. Και τούτο επειδή και πρώην πρωθυπουργοί όπως οι Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος θα κληθούν να καταθέσουν (άλλοι αυτοπροσώπως και άλλοι με υπόμνημα), και πρώην υπουργοί Οικονομικών, και πλήθος άλλων μαρτύρων, από τραπεζίτες ως πρόεδροι οργανισμών. Οπως συμβαίνει και στις άλλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές υπερπαραγωγές, έτσι και στην Εξεταστική Επιτροπή θα υπάρξει κάτι ανάλογο. Το ΠαΣοΚ ζητεί να υπάρξει απευθείας μετάδοση από το κανάλι της Βουλής, καθώς και ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά, προφανώς για να καταλαβαίνουν και οι δανειστές μας (που καραδοκούν να μάθουν) όλα όσα θα ειπωθούν ή θα καταγγελθούν στην Εξεταστική Επιτροπή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν εννέα βουλευτές, με επικεφαλής τον Δ. Βίτσα (που θα είναι και ο πρόεδρος), από τη ΝΔ τρεις βουλευτές και ένας βουλευτής από το Ποτάμι, το ΚΚΕ, το ΠαΣοΚ και τη Χρυσή Αυγή. Οχι, στην Εξεταστική δεν μετέχει ο Κ. Ζουράρις, προς μεγάλη ικανοποίηση των… μεταφραστών (ξέρετε εσείς το γιατί).


Varoufakis speaking

Ετσι όπως πάμε σίγουρα θα κληθούν μεταφραστές (από τα αγγλικά στα ελληνικά και από τα ελληνικά στα… ελληνικά) για να παρακολουθήσει κάποιος τον Γιάνη Βαρουφάκη (φωτογραφία) στη Βουλή. Να, πάρτε για παράδειγμα την απάντηση που έδωσε στην επίκαιρη ερώτηση της γαλάζιας Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, στην οποία αναφέρθηκε σε perpetual bonds, σε swaps, σε roll over, σε come back της ελληνικής οικονομίας, σε πρόγραμμα SMP αλλά και σε «αέναη μετάθεση του χρέους», σε «βρόχο της έλλειψης ρευστότητας», σε «πρόβλημα αποκοπής – προσώρας και μέχρι να τελεσφορήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους – της χώρας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Τώρα δεν γνωρίζω αν κατάλαβε η κυρία Ασημακοπούλου τι ακριβώς απάντησε στην ερώτησή της ο κ. Βαρουφάκης, αλλά την είδα αργότερα στο εντευκτήριο βουλευτών μαζί με τον συνάδελφό της Γιάννη Κεφαλογιάννη να διαβάζουν τους «Financial Times» και να μελετούν το Λεξικό του Μπαμπινιώτη.
Εσωκομματικό «κάρφωμα»

Με όλα αυτά που λέει και ξελέει ο κ. Βαρουφάκης δεν γλίτωσε και από την κριτική των δικών του. Ετσι υπήρξε ένα σχόλιο-«καρφί» από το Προεδρείο της Βουλής (και συγκεκριμένα από τον πασοκογενή αντιπρόεδρο Αλ. Μητρόπουλο) για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών και συγκεκριμένα για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών. Μετά την παραδοχή του κ. Βαρουφάκη ότι αυτά «τα 1,9 δισ. ευρώ εμείς νομίζαμε ότι θα ήταν πιο εύκολο μέρος της δόσης για να τα πάρουμε», ο αντιπρόεδρος της Βουλής δεν έχασε την ευκαιρία και του είπε: «Το πιο αποκαλυπτικό από όσα είπατε είναι ότι υπάρχει αδυναμία επαναδιεκδίκησης των 1,9 δισ. ευρώ». Και να σκεφθείτε ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν ο πρώτος που είπε τότε ότι δεν χρειαζόμαστε χρήματα από το πακέτο χρηματοδότησης.


Γιατί ο Τσίπρας αποφεύγει τον Βενιζέλο;

Δύο φορές επιχείρησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος να καταθέσει ερώτηση στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» (την οποία πανηγυρικά επανέφερε ο Αλ. Τσίπρας), και τις δύο φορές αγνοήθηκε. Ο Πρωθυπουργός ως τώρα προτίμησε να απαντήσει σε ερωτήσεις των Στ. Θεοδωράκη και Ν. Νικολόπουλου. Ως δικαιολογία προέβαλε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Αλλά και όταν απάντησε στον κ. Θεοδωράκη για το θέμα της Παιδείας, βρισκόταν εν εξελίξει η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Ουδείς όμως έδωσε σημασία. Τώρα ο κ. Βενιζέλος επανέρχεται με άλλη ερώτηση ζητώντας ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, πλην όμως από το Μαξίμου ψιθυρίζεται ότι πάλι δεν πρόκειται να απαντήσει. Γιατί άραγε; Τι συμβαίνει;
Καραμανλής: Η ΝΔ έχει αρχηγό

Αυτή η ιστορία που δίχασε τη ΝΔ, αν δηλαδή θα πρέπει οι γαλάζιοι βουλευτές να ψηφίσουν ή όχι τα μέτρα που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση, μου λένε ότι πολύ εκνεύρισε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Το περίεργο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι στη ΝΔ καβγαδίζουν για κάτι που δεν είδαν, δεν μελέτησαν, ούτε γνωρίζουν πώς θα διαμορφωθεί η συμφωνία με τους δανειστές μας (αν τελικά υπάρξει συμφωνία). Ο κ. Καραμανλής, μαθαίνω, λέει στους συνομιλητές του ότι η ΝΔ διαθέτει αρχηγό και αυτός έχει την ευθύνη να αποφασίζει μαζί με τα κομματικά όργανα. Να ξέρετε όμως ότι άρχισε και νέος καβγάς και για τα… κομματικά όργανα. Δηλαδή, αν και όποτε κληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, θα μιλήσουν οι βουλευτές ή θα μιλήσει μόνο ο πρόεδρος του κόμματος; Ή ακόμη θα υπάρξει ή όχι ψηφοφορία για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία στη Βουλή; Με δυο λόγια, ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε…

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk