«Η κρίση έφερε ένταση στις ζωές και στις οικογένειές μας», λέει η 12χρονη Κατερίνα. «Πολλοί από τους φίλους μου έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης. Μου λείπουν πολύ», λέει ο 13χρονος Σπύρος. Παιδάκια από την Ελλάδα πήραν μια κάμερα και ένα μικρόφωνο και, με τη βοήθεια επαγγελματιών, έφτιαξαν δίλεπτα βίντεο για το πώς επηρέασαν την ζωή τους τα μέτρα λιτότητας.
Τρία βίντεο γυρισμένα από Ελληνάκια συμμετέχουν στην έκθεση «Austerity Bites: Children’s Voices» (σε ελεύθερη μετάφραση, επιλέγοντας μία από τις δυο ερμηνείες που επιδέχεται ο τίτλος: «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές των παιδιών») που εγκαινιάστηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα κοινής πρωτοβουλίας του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC). Τριάντα έξι παιδιά από την Αθήνα, τη Ρώμη, τη Χάγη, τις Βρυξέλλες, τη Γλασκόβη, τη Μασσαλία και αλλού έφτιαξαν τα βίντεο, συνεπικουρούμενα από επαγγελματίες παραγωγούς, για να δείξουν πώς αισθάνονται για τα μέτρα που ελήφθησαν για την οικονομική κρίση.

«Η κρίση οδήγησε σε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την μείωση των ελλειμμάτων»
, είπε ο Τόρμπιορν Γιάγκλαντ, γενικός γραμματέας του ΣτΕ, στα εγκαίνια της έκθεσης την Τρίτη. «Η ηθική δικαιολογία για την λιτότητα είναι ότι υφιστάμεθα τον πόνο σήμερα προκειμένου οι επόμενες γενιές να μην συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα των λαθών μας αύριο. Ωστόσο, η έκθεση αυτή δείχνει ότι τα παιδιά είναι εκείνα ακριβώς που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της πολιτικής αυτής».
Ο κ. Γιάγκλαντ έδωσε μερικά παραδείγματα από τα βίντεο. «Ο Ντέιβιντ από το Πρέστον (σ.σ. της Αγγλίας) έχει σύνδρομο Ντάουν και σοβαρές δυσκολίες στην ομιλία. Λόγω των περικοπών, δεν έχει πια πρόσβαση σε λογοθεραπευτή. Και δεν μπορεί πλέον να επικοινωνήσει καθόλου με τους άλλους».
Η λιτότητα έπληξε άνισα τους πιο αδύναμους, ακόμη και στις πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η παιδική φτώχεια αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, περισσότερα από 26 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό»
, είπε ο κ. Γιάγκλαντ, προτρέποντας τον κόσμο να δει τα βίντεο και να «ακούσει τι έχουν να πουν τα παιδιά».
Κατερίνα: «Η κρίση φέρνει ένταση στη ζωή μας»
Σπύρος: «Εχασα τους φίλους μου»

Γιάννης: «Ρημάζουμε κάτω από τις σκιές»