Δωρεάν για το κοινό αφιέρωμα στα ολοκαυτώματα που προκάλεσαν οι ναζιστές αλλά και στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της γερμανικής κατοχής διοργανώνει η κινηματογραφική εταιρία Newstar απο την Πέμπτη 21 Μαιου ως και την 1 Ιουλιου. Οι προβολές θα γίνονται καθημερινα στις 18.00 στον κινηματογραφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι αποκλειστικά δουλειά έρευνα της γνωστής τηλεοτπικής εκπομπής «Η μηχανή του Χρόνου»: στη δεκαετή διαδρομή της βρέθηκε σε πολλούς τόπους όπου έγιναν ολοκαυτώματα και κατέγραψε τις μαρτυρίες όσων επέζησαν. Βιάννος, Δίστομο, Καλάβρυτα, Κάνδανος, Κοντομαρί, Κομμένο, Κακόπετρος, Λιγκιάδες, Χορτιάτης, Μουσιωτίτσα, Παραμυθιά και Γιαννιτσά είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που οι άμαχοι πλήρωσαν την εντολή του Αδόλφου Χίτλερ, για τυφλά αντίποινα σε βάρος των λαών που αντιστάθηκαν.
Η «Μηχανή του Χρόνου» έφερε επίσης στο φως στοιχεία για τους ελάχιστους Έλληνες, που φόρεσαν τη γερμανική στολή και συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Πρόκειται για την ομάδα του επιλοχία του γερμανικού στρατού Φριτς Σούμπερτ και τους άντρες του απότακτου αξιωματικού Γ. Πούλου, που ευθύνονται για μερικά από τα ειδεχθέστερα ολοκαυτώματα στην Κρήτη και τη Μακεδονία. Ο Σούμπερτ και ο Πούλος, ήταν και από τους λίγους που πλήρωσαν για τα εγκλήματά τους: εκτελέστηκαν.
Η «Μηχανή έχει κάνει επίσης έρευνα για την μεραρχία Εντελβάις, το καμάρι του γερμανικού στρατού, άρτια εκπαιδευμένη στον ορεινό πόλεμο και προσηλωμένη στις αρχές του ναζισμού. Οπως αποκαλύφτηκε επρόκειτο για σπείρα κυνικών δολοφόνων που αιματοκύλισαν τα Βαλκάνια και τη Θεσπρωτία, σφάζοντας ηλικιωμένους, έγκυες και βρέφη.
Στο τέλος του πολέμου η Ελλάδα ήταν μια διαλυμένη χώρα έχοντας υποστεί την βαρβαρότητα των Γερμανοί που κατέστρεψαν τις ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν προπολεμικά. Το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ έσωσαν τους πολίτες από την πείνα αλλά οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες απηύδησαν με τον κυνισμό και τη διαφθορά της πολιτικής ελίτ.
Τέλος παρουσιάζονται και όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου που πήραν οι Γερμανοί από την Ελλάδα και δεν ξεχρέωσαν ποτέ, καθώς έχουν καταβάλει μόνο δύο δόσεις.
ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ:
Κατοχικό Δάνειο. Ντοκουμέντα και μαρτυρίες
Το χρονικό της Κατοχής
Η Μάχη της Κρήτης
Σουμπερίτες. Τα ελληνικά SS
Σουμπερίτες και Πουλικοί αιματοκύλισαν τη Μακεδονία
Εντελβάις. Η αιματοβαμμένη μεραρχία των Γερμανών
Κοντομαρί Χανίων. Η πρώτη σφαγή αμάχων στην Ευρώπη
Η σφαγή στην Κάνδανο
Η σφαγή στο Κομμένο της Άρτας
Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων
Το ολοκαύτωμα της Βιάννου
Η σφαγή του Διστόμου
Το δόγμα Τρούμαν στην Ελλάδα
Το σχέδιο Μάρσαλ
Το πρώτο σκάνδαλο SIEMENS στην Ελλάδα