Το Ηράκλειο Αττικής όπως ποτέ δεν το είδαμε

Τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες οικογενειακών άλμπουμ, που καλύπτουν εκατό χρόνια ιστορίας και καθημερινής ζωής στο Ηράκλειο Αττικής, περιλαμβάνει η φωτογραφική έκθεση «Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής στη διάρκεια ενός αιώνα (1880 – 1980)» στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18).

Τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες οικογενειακών άλμπουμ, που καλύπτουν εκατό χρόνια ιστορίας και καθημερινής ζωής στο Ηράκλειο Αττικής, περιλαμβάνει η φωτογραφική έκθεση «Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής στη διάρκεια ενός αιώνα (1880 – 1980)» στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 8μ.μ, στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη που θα φιλοξενήσει την έκθεση για περισσότερο από τρεις μήνες (έως την 1η Σεπτεμβρίου 2015).

Το «φωτογραφικό οδοιπορικό» καλύπτει την περίοδο 1880 – 1980 για το Ηράκλειο Αττικής και αναπτύσσεται σε 10 θεματικές ενότητες. Ενδεικτικοί για τη θεματογραφία της έκθεσης οι τίτλοι των ενοτήτων: «Τα πρώτα χρόνια», «Η πόλη καθώς αλλάζει», «Τα χρόνια της αθωότητας», «Πόλη, πολίτες, πολιτική», «Λιγνιτωρυχεία, δρόμοι του κάτω κόσμου», «Θρησκευτικές τελετές, γιορτές και παραδόσεις», «Καθημερινές στιγμές και σχόλες», «Σχολική ζωή, σχολικές και εθνικές γιορτές», «Αθλητισμός – αθλητικά σωματεία» και «Στο στούντιο».
Στόχος της έκθεσης που διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» με την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, είναι η «αναβίωση» της ατμόσφαιρας διαφορετικών εποχών μέσα από την διήγηση ιδιαίτερων αλλά άγνωστων στους νέους κατοίκους της, ιστοριών. Ιστορίες συνυφασμένες με την ίδρυση (από τον Όθωνα) της «Στρατιωτικής Αποικίας Ηράκλειον» και επακόλουθα τη συνύπαρξη Καθολικών και Ορδοδόξων, με τη διέλευση του τρένου, του περίφημου «θηρίου», με την ύπαρξη και λειτουργία λιγνιτωρυχείων, με τις φωτεινές και σκοτεινές σελίδες των κατοχικών χρόνων αλλά και με την ανάπτυξη της πόλης ιδιαίτερα από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά.
Στην έκθεση που θα συνοδεύεται από ένα αναλυτικό «Χρονολόγιο» για την ιστορία του Ηρακλείου Αττικής θέση έχει η φωτογραφία -«μαρτυρία», η ερασιτεχνική φωτογραφία αλλά και η φωτογραφία των «ανώνυμων» φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως επίσης και των τοπικών επαγγελματιών φωτογράφων (ένας από αυτούς είναι ο Ευθύμιος Καυκάς) που με την τέχνη τους, ενίοτε και ως «φωτορεπόρτερ» απαθανάτισαν πρόσωπα, γεγονότα, στιγμές και «εισχώρησαν» σε κάθε οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ελένη Γλαρέντζου (εκπαιδευτικός – οδοντίατρος), Δήμητρα Κουντή (δημοσιογράφος) και από την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ιστορικός τέχνης).
Χρηστικές Πληροφορίες: Η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη βρίσκεται στην οδό Μαρίνου Αντύπα 18. Τηλέφωνο γραμματείας: 210 – 2719744. Στάση ΗΣΑΠ: Ηράκλειο Αττικής.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 15:00, και 18:00 – 21:00,
Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 14:00. Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» είναι: allostopos@gmail.com
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk