• Αναζήτηση
 • προθήκες

  Ο συγγραφέας ασχολείται με την όψιμη περίοδο του Πλάτωνος: τον «Τίμαιο», τον «Φίληβο», τον «Πολιτικό» και τους «Νόμους».

  ΤοΒΗΜΑ Team
  φιλοσοφία

  Στήβεν Μενν
  Ο Πλάτων για τον θεό ως νου

  Μετάφραση Παντελής Γκολίτσης.
  Επιμέλεια Θάνος Σαμαρτζής.
  Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015,
  σελ. 232, τιμή 22 ευρώ

  Ο συγγραφέας ασχολείται με την όψιμη περίοδο του Πλάτωνος: τον «Τίμαιο», τον «Φίληβο», τον «Πολιτικό» και τους «Νόμους». Βασική του θέση είναι πως τους διαλόγους αυτούς διατρέχει μια διακριτή φιλοσοφική θεολογία θεμελιωμένη στην έννοια του νου. Νους είναι το όνομα μιας αρετής. Ο θεός ως νους είναι ο Λόγος, η αυθυπόστατη αρετή της λογικότητας, η αρετή στην οποία μετέχει ένας σοφός αλλά όχι ένας ανόητος. Ο Στήβεν Μενν εντοπίζει τις ρίζες αυτής της θεολογίας στην προσωκρατική παράδοση και υποστηρίζει πως η προσέγγιση αυτή αποτελεί το απαραίτητο ερμηνευτικό κλειδί για την κατανόηση του Αριστοτέλη, των Στωικών και των Νεοπλατωνικών.

  οικονομία
  Mariana Mazzucato
  Το επιχειρηματικό κράτος
  Ανατρέποντας μύθους

  Μετάφραση Πέτρος Παπαζαχαρίου.
  Επιμέλεια Γιάννης Καλογήρου.
  Εκδόσεις Κριτική, 2015,
  σελ. 512, τιμή 25 ευρώ

  Το βιβλίο καταρρίπτει τον μύθο του κράτους ως γραφειοκρατικού μηχανισμού, που δρα μονάχα «διορθωτικά» στις οικονομικές κρίσεις, παραχωρώντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στους ιδιώτες. Η καθηγήτρια Μαριάνα Ματσουκάτο ανατρέπει κατεστημένες αντιλήψεις και αναλύει με επιχειρήματα τη θέση της: το κράτος καινοτομεί, επενδύοντας σε τομείς ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου που οι ιδιώτες δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν. Η δημόσια επένδυση παρακινεί και ενισχύει την αντίστοιχη ιδιωτική στους τομείς της ανώτατης Παιδείας, της έρευνας, της ανάπτυξης και της τεχνολογίας (πληροφορική, Διαδίκτυο, ενέργεια).

  συλλογικό
  Τόποι της λογοτεχνίας:
  134 συγγραφείς καταγράφουν –
  Μια ελληνική προσωπική γεωγραφία

  Επιμέλεια Μιχάλης Μοδινός.
  Πρόλογος Δημήτρης Καλοκύρης.
  Εκδόσεις Καστανιώτη –
  Εταιρεία Συγγραφέων, 2015,
  σελ. 400, τιμή 19,17 ευρώ

  Η έκδοση αυτή, ένας άτλας προσωπικών περιπλανήσεων με ευρηματικές καταγραφές, επιχειρεί να αναδείξει τη σχέση της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής με τη γεωγραφία. Tο θέμα προσεγγίζεται ως ένα είδος «πατριδογνωσίας», μια νεωτερική χαρτογράφηση των σύγχρονων συγγραφέων μας με άξονα όχι υποχρεωτικά τον τόπο καταγωγής του αλλά κάποιο ελληνικό γεωγραφικό μήκος και πλάτος που τους ορίζει (ή τους ερεθίζει) ως δημιουργούς. Η ποικιλότητα στα είδη γραφής και στον τρόπο λειτουργίας του τόπου – από αφηγηματικό ήρωα ως απλό φόντο – δίνει μια «χωροταξική» γεύση της ενεργού γραμματείας μας.

  μυθιστόρημα
  Laszlo Krasznahorkai
  Πόλεμος και πόλεμος

  Μετάφραση Ιωάννα Αβραμίδου.
  Εκδόσεις Πόλις, 2015,
  σελ. 376, τιμή 17,70 ευρώ

  Από τις γειτονιές μιας μικρής πόλης, στη Βουδαπέστη, στη Νέα Υόρκη και αλλού, ακολουθούμε τον Γκιόργκι Κόριμ, έναν ταπεινό και θλιμμένο γραφιά. Ο ίδιος έχει ανακαλύψει ένα άγνωστο χειρόγραφο, ένα κείμενο συγκλονιστικής ποιητικής ομορφιάς που εξιστορεί την περιπλάνηση τεσσάρων συντρόφων, οι οποίοι πολέμησαν μαζί σε έναν καταστροφικό πόλεμο και αγωνίζονται τώρα να επιστρέψουν σπίτι τους και να ξεφύγουν από τον αμείλικτο κόσμο της βίας. Το πρώτο μυθιστόρημα του ούγγρου συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι που εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα. Η Σούζαν Σόνταγκ τον είχε χαρακτηρίσει «μετρ της Αποκάλυψης».

  μυθιστόρημα
  Τζούνο Ντίαζ
  Να πώς χάνεις μια γυναίκα

  Μετάφραση Νίνα Μπούρη.
  Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
  σελ. 272, τιμή 12,70 ευρώ

  Ενα βιβλίο για την απιστία αλλά κυρίως ένα βιβλίο για τη βασανιστική δύναµη της αγάπης – της επίµονης αγάπης, της παράνοµης αγάπης, της αγάπης που σβήνει, της µητρικής αγάπης. Στην καρδιά όλων αυτών των ιστοριών βρίσκεται ο ασυγκράτητος και ακαταµάχητος Γιούνιορ, ένας νεαρός ξεροκέφαλος που η λαχτάρα του για έρωτα συναγωνίζεται µόνο την απερισκεψία του, και οι εντυπωσιακές γυναίκες που αγαπάει και χάνει: η καλλιτέχνιδα Αλµα, η µεσήλικη δεσποινίδα Λόρα, η Μαγδαλένα που πιστεύει ότι όλοι οι Δοµινικανοί είναι άπιστοι και ο έρωτας της ζωής του, που η πικρή απογοήτευσή της γίνεται τελικά δική του.

  φιλολογία
  Δημήτρης Αγγελάτος
  Οψεις και εφαρμογές της διαλογικότητας
  Από τον Κ. Γ. Καρυωτάκη
  στο νεοελληνικό μυθιστόρημα

  Εκδόσεις Gutenberg, 2015,
  σελ. 304, τιμή 17 ευρώ

  Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο αυτοτελείς μελέτες (μία για το έργο του Κ. Γ. Καρυωτάκη από το 1994 και μία για το σύγχρονο μυθιστόρημα από το 1993) οι οποίες δημοσιεύονται εκ νέου εδώ με ορισμένες μόνο αναγκαίες τροποποιήσεις στη διάταξη της ύλης και στη διατύπωση, ως αλληλένδετα μέρη μιας ενιαίας θεώρησης των εξεταζόμενων λογοτεχνικών κειμένων, μέσα από το πρίσμα της μπαχτινικής επιστημολογίας της διαλογικότητας, της διαλογικής δηλαδή σύλληψης της γλώσσας (η γλώσσα ως δράση και επιτέλεση) και της ανθρώπινης συνείδησης (ο εαυτός ως σχέση με την ετερότητα).

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Βιβλία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στο One Hyde Park Η θεραπαινίς Καντελάρια άφησε τις μικρές σταγόνες τσαγιού να κυλήσουν μέσα στις πορσελάνινες De Gournay κούπες. Παρατήρησα ότι τα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk