Εβαλαν «ταφόπλακα» σε υπουργική απόφαση

Κοινή υπουργική απόφαση για διοικητικά πρόστιμα 220 εκατ. ευρώ που θα επέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο σε βάρος της εταιρείας Siemens

Κοινή υπουργική απόφαση για διοικητικά πρόστιμα 220 εκατ. ευρώ που θα επέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο σε βάρος της εταιρείας Siemens αλλά «θάφτηκε» για πάντα στα υπουργικά συρτάρια φέρνει στη δημοσιότητα «Το Βήμα». Με αφετηρία την «οργανωμένη διεθνή εγκληματική δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα», η απόφαση υλοποιεί στην ουσία τη δυνατότητα που δίνει σχετικός νόμος (3691/2008) στους αρμοδίους υπουργούς για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στην εταιρεία και ρίχνει «καμπάνες» 2 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις 110 συμβάσεις που έχουν συναφθεί με το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση, την πρωτοβουλία για την οποία είχε το 2011 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, ουδέποτε υλοποιήθηκε καθώς δεν υπεγράφη από τον έτερο αρμόδιο, υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ντίνο Ρόβλια. «Εν όψει της ιδιαίτερης ηθικής απαξίας, της βαρύτητας και συστηματικότητας των παραβάσεων, του ύψους του οφέλους και των εσόδων που απεκόμισε η ελεγχόμενη εταιρεία και της βλάβης που επήλθε στο Δημόσιο, πρέπει να επιβληθεί στην ελεγχόμενη εταιρεία το ανώτερο ύψος του προβλεπόμενου από τη διάταξη (…) διοικητικού προστίμου των δύο εκατομμυρίων ευρώ για κάθε μία από τις επισυναπτόμενες στο παράρτημα της παρούσας συμβάσεις. Ητοι, ποσό διακοσίων είκοσι εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα που είχε για κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα αλλά μπήκε και σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία, ως να της όφειλε, με αποτέλεσμα την αμφιλεγόμενη και ανεφάρμοστη εν πολλοίς Συμφωνία Συμβιβασμού» τονίζει καλά πληροφορημένη πηγή, δείχνοντας παράλληλα το ύψος των χρηματικών ποινών που είχε αναγκαστεί η μητρική Siemens να καταβάλει σε χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Στην απόφαση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η Siemens AG, προκειμένου να «κλείσουν» οι σχετικές υποθέσεις διαφθοράς σε χώρες του εξωτερικού, συμφώνησε να καταβάλει στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας χρηματική ποινή 395 εκατ. ευρώ ύστερα από δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία του Μονάχου, καθώς και 450 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ, επιπλέον δε 350 εκατ. δολάρια για να περατωθούν οι δικαστικές διαδικασίες που είχε δρομολογήσει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Εντυπωσιακό είναι δε non paper έγγραφο, συνοδευτικό της απόφασης, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη πιο υψηλών, για την ακρίβεια «δυσθεώρητα υψηλών διοικητικών προστίμων» από το Ελληνικό Δημόσιο. Το non paper ανοίγει ολόκληρη βεντάλια με νόμους και διεθνείς συμβάσεις που επιτρέπουν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στη Siemens καθιστώντας σε κάθε περίπτωση σαφές ότι αυτό που λείπει από την υπόθεση αυτή δεν είναι το νομικό οπλοστάσιο.
Η πληθώρα των εναλλακτικών νομικών βάσεων δεν αποκλείει μάλιστα ότι οι κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν σωρευτικά. Περαιτέρω, «καθεμία νομική βάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, επαναλαμβανόμενα και χωριστά, για κάθε υπόθεση σχετιζόμενη με τη Siemens (π.χ., C4I, ΟΤΕ), συνεπώς η συνολική κύρωση μπορεί να είναι πολλαπλάσια των αρχικών ποσών». Και προστίθεται: «Τυχόν εφαρμογή της νομικής βάσης που πηγάζει από τη Σύμβαση κατά της Διαφθοράς του ΟΗΕ (νόμος 3666/2008) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής δυσθεώρητα υψηλών διοικητικών προστίμων».
Τα όποια διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται ανεξαρτήτως άλλων κυρώσεων, στοιχείο σημαντικό καθώς η Siemens διώκεται και ποινικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk