Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα θεατρικά βραβεία Τόνι από τον Μπρους Γουίλις και την Μαίρη Λιούις Πάρκερ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις καλύτερες ερμηνείες είναι υποψήφιοι πολλοί γνωστοί αστέρες του κινηματογράφου όπως η Έλεν Μίρεν και ο Μπράντλει Κούπερ.
Η Μίρεν είναι υποψήφια για την παράσταση «The Audience» στην οποία υποδύθηκε την βασίλισσα Ελισάβετ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η διάσημη βρετανίδα μπαίνει στα παπούτσια της βασίλισσας αφού είχε προηγηθεί η ταινία «Η βασίλισα» το 2006, για την οποία είχε κερδίσει και Όσκαρ για την ερμηνεία της.
Η παράσταση που έγραψε ο Πίτερ Μόργκαν και σκηνοθέτησε ο Στίβεν Ντάλντρεϊ αποτέλεσε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη: θέμα της οι ιδιωτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις της βασίλισσας με τους μέχρι τώρα δώδεκα πρωθυπουργούς της Βρετανίας.
«Είναι τιμή να είμαι υποψήφια σε αυτή την μεγάλη παράδοση του αμερικάνικου θεάτρου. Είμαι ενθουσιασμένη που είμαι ένα κομμάτι του Μπρόντγουει, το οποίο αυτή τη χρονιά ανέβασε σπουδαία θεατρικά έργα, μιούζικαλ και άλλες παραστάσεις», δήλωσε η Μίρεν, η οποία συναγωνίζεται στην ίδια κατηγορία με τις Τζενέβα Καρ, Ελίζαμπεθ Μος, Κάρει Μάλιγκαν και Ρουθ Γουίλσον
Ο Μπράντλει Κούπερ είναι υποψήφιος για την ερμηνεία του στην παράσταση «The Elephant Man», όπου υποδύεται τον Τζόζεφ Μέρικ, ένα παραμορφωμένο άντρα που ζούσε στην Βρετανία του 19ου αιώνα. Οι Στίβεν Μπόγιερ, Μπεν Μάιλς, Μπιλ Νάι και Άλεξ Σάρπ βρίσκονται, επίσης, στη λίστα με τους υποψήφιους για την Α’ καλύτερη ερμηνεία σε θεατρικό έργο.
Τα μιούζικαλ «An American in Paris» (Ενας Αμερικανός στο Παρίσι), μεταφορά στην σκηνή της ομώνυμης ταινίας του 1951 με τον Τζιν Κέλι και το «Fun Home» έλαβαν συνολικά δώδεκα υποψηφιότητες. Ακολουθούν τα «Something Rotten» με δέκα υποψηφιότητες και «The Curious Incident of the Dog in the Night-Time» με έξι υποψηφιότητες
Ο τραγουδιστής Στινγκ που έχει κερδίσει 16 Γκράμι είναι υποψήφιος για την μουσική και τους στίχους για την παράσταση «The Last Ship».
Η 69η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στο Radio City Music Hall. Παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Άλαν Κάμινγκ και η Κρίστιν Τσενογουέθ.