Το αρχαίο αντίδοτο του hangover

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι το hangover είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ενας αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε στην Αίγυπτο γραμμένος στα ελληνικά αποκαλύπτει μια μέθοδο που ακολουθούσαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια όσοι ήθελαν να περιορίσουν τα συμπτώματα της μέθης. Φορούσαν ένα κολιέ από βότανα και πιο συγκεκριμένα από φύλλα δάφνης.

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβουμε ότι το hangover είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ενας αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε στην Αίγυπτο γραμμένος στα ελληνικά αποκαλύπτει μια μέθοδο που ακολουθούσαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια όσοι ήθελαν να περιορίσουν τα συμπτώματα της μέθης. Φορούσαν ένα κολιέ από βότανα και πιο συγκεκριμένα από φύλλα δάφνης.

Η αποκάλυψη

Πριν από περίπου έναν αιώνα ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης της Οξυρρύγχου ένας πραγματικός θησαυρός. Επρόκειτο για περίπου 500 χιλιάδες αρχαίους παπύρους. Οι περισσότεροι ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και η διαδικασία του καθαρισμού, της αποκατάστασης και τελικά της μετάφρασής τους αποτελεί μια εξαιρετικά αργή διαδικασία. Αυτές τις μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα νέο «πακέτο» από αυτό το υλικό, τη μετάφραση του οποίου επιμελήθηκαν ειδικοί του University College του Λονδίνου. Οι συγκεκριμένοι πάπυροι φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Sackler του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρόκειται για περίπου 30 ιατρικούς παπύρους ένας εκ των οποίων είναι ηλικίας 1900 ετών και γραμμένος στα ελληνικά. Ο πάπυρος αυτός περιέχει πληροφορίες για το πώς αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή τα συμπτώματα που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του παπύρου αυτός που είχε πιει αρκετά έπρεπε να πλέξει φύλλα αλεξανδρινής χαμαιδάφνης (Ruscus racemosus L.) και να τα φορέσει γύρω από τον λαιμό του. Το φυτό αυτό εθεωρείτο κατάλληλο για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου αλλά και των συμπτωμάτων της μέθης. Το πόσο αποτελεσματικό ήταν το κολιέ της δάφνης δεν αναφέρεται στον πάπυρο αλλά όποιος έχει απορία δεν έχει παρά να κάνει μια δοκιμή…

Ενα μέρος του παπύρου που αναφέρει τη «συνταγή» της δάφνης για τα συμπτώματα μέθης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk