Μόλις τρεις εβδομάδες αφότου το μικρό ρομπότ Opportunity ολοκλήρωσε τον πρώτο αρειανό μαραθώνιο στην ιστορία, ο νεότερος ξάδελφός του Curiosity ξεπέρασε το ορόσημο των δέκα χιλιομέτρων εξερευνώντας τους πρόποδες ενός αρειανού βουνού.

Την Πέμπτη 16 Απριλίου, το εξάτροχο, πυρηνοκίνητο ρομπότ διάνυσε τα τελευταία 65 μέτρα μέχρι το όριο των 10 χλμ, ανακοίνωσε η NASA.

Σύμφωνα με το οδόμετρο του Curiosity, το ρομπότ είχε ξεπεράσει το όριο από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η μέτρηση αυτή δεν θεωρείται ακριβής λόγω της ολίσθησης των τροχών. Το επίσημο νούμερο προέρχεται από μετρήσεις σε χάρτες, οι οποίες δίνουν πιο ακριβή απάντηση.

Στον Αρη από το 2012

Το Curiosity έφτασε στον Άρη το 2012 με αποστολή να διαπιστώσει αν ο γειτονικός πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής. Και η απάντηση που έδωσε ήταν καταφατική: ο γιγάντιος κρατήρας Γκέιλ που εξερευνά το ρομπότ φιλοξενούσε κάποτε ένα σύστημα λιμνών και ποταμών, στο οποίο θα μπορούσαν θεωρητικά να είχαν εξελιχθεί αρειανά μικρόβια.

Η μελέτη του Όρους Σαρπ, το οποίο ορθώνεται σε ύψος 5,5 χιλιομέτρων από τη λεκάνη του κρατήρα, ίσως προσφέρει τώρα νέα στοιχεία για τη μεταμόρφωση του Άρη από ένα υγρό, φιλόξενο κόσμο στην παγωμένη έρημο που βλέπουμε σήμερα.

Το Curiosity, όμως, δεν είναι ο μόνος ρομποτικός εξερευνητής της NASA που κινείται σήμερα στον Άρη. Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, στις 24 Μαρτίου, το μικρότερο Opportunity έφτασε το ορόσημο του μαραθωνίου έχοντας διανύσει συνολική απόσταση 42,195 χιλιομέτρων.

Χρειάστηκε βέβαια 11 χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει τον αγώνα δρόμου. Το Opportunity και το πανομοιότυπο Spirit προσεδαφίστηκαν στον Άρη το 2004 και προσέφεραν τις πρώτες ενδείξεις για την παρουσία υγρού νερού στον νεαρό Άρη.

Το Spirit σταμάτησε να επικοινωνεί με τη Γη το 2010 και κηρύχθηκε επίσημα νεκρό έναN χρόνο αργότερα.

Είχε προλάβει να διανύσει μόλις 7,7 χιλιόμετρα.