Το «Lobster» τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου θα συμμετέχει εντός συναγωνισμού κατά την διάρκεια του 68ου φεστιβάλ των Κανών, μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο που ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια υποστηρίζεται στο εξωτερικό αλλά όχι στο εσωτερικό.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Απριλίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Τιερί Φρεμόν ο οποίος αποκάλεσε την ταινία του Λάνθιμου «μυστηριώδη και συναρπαστική». Το «Lobster» που σημαίνει «αστακός» γυρίστηκε στην Ιρλανδία με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάιζ, Λεά Σεντού και Τζον Σ. Ράιλι. Το σενάριο της ταινίας είναι μια συναεργασία του Λάνθιμου με τον μόνιμο συνεργάτη του Ευθύμη Φιλίππου.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε ότι ο Τ. Φρεμόν ήταν εκείνος ο οποίος κάλεσε για πρώτη φορά τον Λάνθιμο στις Κάνες όταν το 2009 επέλεξε την ταινία του «Κυνόδοντας» για το πρόγραμμα «Ενα κάποιο βλέμμα» όπου και η ταινία βραβεύτηκε φτάνοντας αργότερα ως τα Οσκαρ.
Ολα δείχνουν ότι εφέτος θα είναι μια πολύ δυνατή χρονιά για την Κοτ Ντ’ Αζούρ_ κρίνοντας τουλάχιστον από τα ονόματα των προσκεκλημένων. Εκτός από τους προαναφερθέντες, ο Γούντι Αλεν, ο Τομ Χάρντι, η Σαρλίζ Θερόν, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Χοάκιν Φίνιξ, η Νάταλι Πόρετμαν, ο Μάθιου Μακόναχι, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ και ο Μπενίτσιο Ντελ Τόρο θα είναι μερικοί από τους αστέρες που θα περπατήσουν πάνω στο κόκκινο χαλί που οδηγεί στο ναό του φεστιβάλ των Κανών, την αίθουσα Lumier.
Ο Φρεμόν ανακοίνωσε 16 ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος λέγοντας ότι αναμένονται κι άλλες χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσες (ενδεχομένως στοχεύει στις 20). Ανάμεσα σε αυτές που ήδη ξέρουμε ότι θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα είναι το «Sea of trees» του Γκας Βαν Σαντ με τους Μάθιου Μακ Κόναχι και Ναόμι Γουότς, η «Κάρολ» του Τοντ Χέινς με την Κέιτ Μπλάνσετ και την Ρούνεϊ Μάρα (από το μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ), το «Mia Madre» του Νάνι Μορέτι, το «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ, η «Νεότητα» του Πάολο Σορεντίνο, το «Il racconto dei racconti» του Ιταλού Ματέο Γκαρόνε με τους Σάλμα Χάγιεκ και Βενσάν Κασέλ και το «Louder Than Bombs» τοιυ Νορβηγού Γιοακίν Τρίερ με ένα διεθνές καστ που συμποεριλαμβάνει τους Τζέσι Αϊζενμπεργκ, Γκάμπριλ Μπερν, Ιζαμπέλ Ιπέρ και Αϊμι Ράιαν.
Επιτυχία για το φεστιβάλ το ότι εξασφάλισε την τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν «Irrational Man» η οποία _φυσικά_ θα παιχτεί εκτός συναγωνισμού αφού ο Αλεν ποτέ δεν έχει συναγωνιστεί σε φεστιβάλ.
Ταινία έναρξης του φεστιβάλ θα είναι το «La tête haute» της Εμανουέλ Μπερκό με την Κατρίν Ντενέβ. Ατή είναι ηξ πρώτη χρονιά που οι Κάννες ανοίγουν με ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα.
Στις μεταμεσονύχτιες προβολές, όπως είναι ήδη γνωστό κυριαρχεί η μορφή ενός κινηματογραφικού θρύλου, του Mad Max. Ο Τόμας Χάρντι παίρνει την σκυτάλη από τον Μελ Γκίμπσον και δίνει την δική του εκδοχή για τον ήρωα που έχει να εμφανιστεί στο σινεμά από το 1985. Το «Mad Max Ο δρόμος της οργής», τέταρτη ταινία της κινηματογραφικής «σειράς» σκηνοθετήθηκε από τον ελληνικής καταγωγής Αυστραλό Τζορτζ Μίλερ που γύρισε και τις προηγούμενε τρεις.
Το «Amy» του Ασίφ Kαπαντιά, ένα ντοκιμαντέρ για την Εϊμι Γουάινχουαζ αλλά και η ταινία μυθοπλασίας «Αμνησία» του Μπαρμπέτ Σρεντέρ που αφορά την μητέρα του ξεχωρίζουν στις ειδικές προβολές.
Το 68ο φεστιβάλ θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 13 ως και το Σάββατο 23 Μαίου.