Το Σάββατο 21 Μαρτίου κάναμε την αρχή. Στρώσαμε «Το τραπέζι του Ευαγγελισμού» στην ολοκαίνουργια κουζίνα του ΒΗΜΑGOURMET για 20 τυχερούς αναγνώστες. Ο σεφ Στέλιος Μαστοράκος μας έδειξε τα μυστικά και τις τεχνικές για τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά σε ένα απολαυστικό τρίωρο με τη δική σας συμμετοχή. Ανταλλάξαμε ιδέες, λύσαμε απορίες, φορέσαμε ποδιές, λερωθήκαμε, το διασκεδάσαμε και θα το ξανακάνουμε. Το ζωηρό ενδιαφέρον σας στο πρώτο Cooking Lesson Sponsored by Μαρινόπουλος ήταν για εμάς η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε τα δωρεάν μαθήματα μαγειρικής. Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες ενέργειες!

Η Carrefour Μαρινόπουλος φρόντισε να μην λείψει τίποτε από την κουζίνα, αλλά και από την τσάντα που πήραν ως δώρο οι συμμετέχοντες φεύγοντας.

1. ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

Υλικά (για περίπου 30 τεμ.)

300 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου παστού, ξαλμυρισμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1/2 ντομάτα, τριμμένη

1 σφηνάκι μπίρα

2 κ.σ. ούζο

1/2 κ.γ. γλυκάνισο

80 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

5 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένο

5 κλωναράκια μάραθο, ψιλοκομμένο

έ.π. ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Θρυματίζετε τον μπακαλιάρο και τον βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνετε για περίπου 2 ώρες. Στην συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας σφιχτός χυλός. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ρίχνετε μπόλικο ηλιέλαιο και το αφήνετε να ζεσταθεί αρκετά. Με ένα κουτάλι της σούπας, το οποίο έχετε βυθίσει σε ζεστό νερό, παίρνετε μια ποσότητα από το μείγμα και το ρίχνετε στο τηγάνι. Τηγανίζετε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

2. ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ & ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ

2 μέτριες μελιτζάνες

2 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης, ψητές

2 μικρές πατάτες

1 κ.γ. ζάχαρη

1 σκελίδα σκόρδο

50 ml ξίδι

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση

Τρυπάτε καλά τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και τις ψήνετε στη σχάρα ή στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Κάνετε το ίδιο και με τις πιπεριές Φλωρίνης (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμες, ψημένες, στο βάζο). Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό που να καλύπτει ίσα ίσα τις πατάτες, τις βράζετε χωρίς να τις ξεφλουδίσετε μέχρι να μπορείτε να τις καρφώνετε με ένα μαχαίρι στο κέντρο χωρίς να ασκείτε πίεση. Όταν τα λαχανικά ψηθούν, ξεφλουδίζετε τις πιπεριές και τις βάζετε σε ένα μπλέντερ. Προσθέτετε την ψίχα από τις μελιτζάνες και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις πατάτες. Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από τον μύλο των λαχανικών με την πιο ψιλή σήτα. Τέλος, αναμειγνύετε τον πουρέ της πατάτας με το υπόλοιπο μείγμα και διατηρείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα.

3. ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ

Υλικά

4 μερίδες (περίπου 1 κιλό) μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο

100 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

50 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο

20 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

3 φέτες ψωμί του τοστ, φρυγανισμένες

80 γρ. παρμεζάνα

25 γρ. βούτυρο, παγωμένο

30 γρ. μουστάρδα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Διαλέγετε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρείτε από την προηγούμενη την πέτσα και κόβετε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζετε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες. Καλό είναι το ψάρι να ακουμπά πάνω σε μια σχάρα και όχι στον πάτο του μπολ διότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι.(Ο μπακαλιάρος χρειάζεται 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφαιρείτε τυχόν κόκαλα.

Σε ένα multi βάζετε όλα τα μυρωδικά μαζί με το φρυγανισμένο ψωμί και τα χτυπάτε. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε το παγωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια έτσι ώστε να γίνει ένα πολύ εύπλαστο ζυμάρι. Χωρίζετε το μείγμα σε 4 κομμάτια. Ανάμεσα σε δύο μεμβράνες και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε τα ζυμάρια σε φύλλα πάχους 0,5 εκ. Τα βάζετε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσεκτικά, αφαιρείτε από το κάθε φύλλο τις μεμβράνες και καλύπτετε το κομμάτι του μπακαλιάρου. Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα μυρωδικά. Σερβίρετε με σκορδαλιά.

4. ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΠΑΤΑΤΑ & ΚΑΡΟΤΟ

Υλικά

1 καρότο

1 σκελίδα σκόρδο

2 μεσαία παντζάρια

100 γρ. χονδροσπασμένο καρύδι

5 σταγόνες tabasco

2 μεσαίες πατάτες

ξίδι

έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό που να καλύπτει ίσα ίσα τα υλικά, βράζετε τις πατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια (χωρίς να τα ξεφλουδίσετε), μέχρι να μπορείτε να τα καρφώνετε με ένα μαχαίρι στο κέντρο τους χωρίς να ασκείτε πίεση. Μόλις είναι έτοιμα τα ξεφλουδίζετε και τα περνάτε από το μύλο των λαχανικών από την πιο ψιλή σήτα.

Σε ένα μπολ ρίχνετε το παραπάνω μείγμα με τα πολτοποιημένα λαχανικά και προσθέτετε, το σκόρδο, το ξίδι, το αλάτι, το tabasco και το ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτετε το καρύδι και ανακατεύετε καλά. Το σερβίρετε αφού το βάλετε στο ψυγείο για περίπου 2-3 ώρες.

5. ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΑΠΟ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΚΟΥΚΙ

Υλικά

4 μερίδες (περίπου 1 κιλό) μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο

300 γρ. αλεύρι

330 ml μπίρα

2 κ.σ. κέτσαπ

αλάτι, πιπέρι

1/2 κ.γ. μαυροκούκι

1κ.γ. σουσάμι

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Διαλέγετε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρείτε από την προηγούμενη την πέτσα και κόβετε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζετε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες. Καλό είναι το ψάρι να ακουμπά πάνω σε μια σχάρα και όχι στον πάτο του μπολ διότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι.(Ο μπακαλιάρος χρειάζεται 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφαιρείτε τυχόν κόκαλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Βουτάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι και στη συνέχεια τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, την οποία έχετε γεμίσει με ηλιέλαιο που έχει κάψει καλά. Τη στιγμή που βάζετε το μπακαλιάρο στο λάδι χαμηλώνετε τη φωτιά και τηγανίζετε για περίπου 4-5 λεπτά έτσι ώστε να πάρει χρυσαφί χρώμα. Ακουμπάτε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε σχάρα. Σερβίρετε αμέσως με τη σκορδαλιά.

6. ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

Υλικά

3 πατάτες

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

150 γρ, φιστίκι Αιγίνης, ανάλατο, άψητο

έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι

ξίδι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό βράζετε τις πατάτες. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν, ξεφλουδίζετε και πολτοποιείτε σε μύλο λαχανικών. Προσθέτετε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και ξίδι και ανακατεύετε καλά. Στο multi χοντροκόβετε το φιστίκι, το βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το καβουρδίζετε για 2-3 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει καλά, το ψιλοκόβετε στο multi και το προσθέτετε στη σκορδαλιά.