Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τα απορρίμματα και τις παράνομες χωματερές.{{{ audio1 }}}

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων

«Τα σκουπίδια, από «ιδιοκτησιακής» άποψης ανήκουν στους δήμους, δεν μπορεί να πάει κανένας να τα πάρει. Όχι, δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα (η κυβέρνηση) και να πάει να πει και να διατάξει πού θα πάνε τα σκουπίδια. Αυτή είναι καθαρά αρμοδιότητα των δήμων, τα σκουπίδια ανήκουν στους δήμους.

Πρέπει να πάψουμε να παράγουμε απορρίμματα. Όταν το λέμε πάνω από 15 χρόνια, πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε να μην παράγουμε απορρίμματα. Πρέπει να απομειώσουμε δραστικά στην επόμενη διετία τον όγκο των απορριμμάτων, να πάψουμε να τα βλέπουμε ως σκουπίδια. Ένας από τους λόγος που έχουν δυσφημισθεί οι ΧΥΤΑ, που σε άλλες χώρες βρίσκονται πλάι στα σπίτια, είναι ότι στην Ελλάδα παρανόμως χρησιμοποιούνται ΧΥΤΑ για να πετιούνται επικίνδυνα απόβλητα.»

Για τα πρόστιμα του Ευρωδικαστηρίου

«Μετακυλίονται στους δήμους. Τον Ιούνιο, τα πρόστιμα αυτά που δρομολογήθηκαν εδώ και τρία χρόνια, όταν καταδικαστήκαμε και δεν αντέδρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, ξεκινάμε να τα πληρώνουμε. Εμείς, θα κοιτάξουμε όσο το δυνατόν να τα απομειώσουμε, να πάψουν να λειτουργούν οι ΧΑΔΑ στην Ελλάδα που είναι το πρώτο μας μέλημα, να πηγαίνουν όλα τα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ και θα κοιτάξουμε να απομειώσουμε δραστικά αυτό το πρόστιμο των 15 εκατ. το εξάμηνο. Προφανώς θέλουμε την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Για την Αττική

«Η Αττική έχει ένα πρόβλημα που θα ανακύψει σε κάποιους μήνες κι αυτό και δουλεύει η κυρία Δούρου εντατικά για να το λύσει. Η Αττική αυτή τη στιγμή δεν «τρώει» πρόστιμο, δεν έχει κάποιον ΧΥΤΑ-ΧΑΔΑ. Δεν περιμένουμε (να ανακύψει πρόβλημα στην Αττική). Eργαζόμαστε.»