Φθηνότερες αγορές κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα μπορούν να πετύχουν οι καταναλωτές κάνοντας χρήση των καρτών τους, πιστωτικών ή χρεωστικών. Τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, λανσάρουν ειδικές προσφορές για τους πελάτες τους που θα επιλέξουν να βγάλουν το «πλαστικό χρήμα» από το πορτοφόλι τους για τα ψώνια τους.
Οι παροχές αυτές τίθενται σε ισχύ σε περιόδους αυξημένης καταναλωτικής δαπάνης κατά τη διάρκεια του έτους, έχοντας αντικαταστήσει τα …εορτοδάνεια και διακοποδάνεια της περασμένης δεκαετίας. Οσοι λοιπόν διαθέτουν επαρκείς γραμμές γραμμές πίστωσης μπορούν να πετύχουν εξοικονόμηση χρημάτων με τους εξής τρόπους:

α) Αμεση έκπτωση.
Είτε εποχικά είτε σε όλη τη διάρκεια του έτους, ορισμένες κάρτες προσφέρουν στους κατόχους τους επιστροφή μετρητών. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα ποσοστό επί των αγορών τους, αφαιρείται από το μηνιαίο λογαριασμό.

β) Ανταμοιβή σε επόμενες αγορές.
Προγράμματα επιβραβεύουν τον κάτοχο της κάρτας, πιστωτικής ή χρεωστικής, σε επόμενες αγορές του. Στην προκειμένη περίπτωση, οι πελάτες βάσει των αγορών τους συγκεντρώνουν ευρώ ή πόντους, που μπορούν να εξαργυρώσουν σε επόμενες συναλλαγές, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.
Τι προσφέρει η κάθε τράπεζα


  • Η Alpha Bank έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Βonus για τις πιστωτικές και χρεωστικές της κάρτες, το οποίο λειτουργεί ως εξής: οι πελάτες της συλλέγουν πόντους σε όλες τις αγορές τους, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν στη συνέχεια αποκτώντας προϊόντα και υπηρεσίες στο ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων.
Κάθε ένα ευρώ αγοράς αντιστοιχεί σε 4 πόντους στους μεγάλους συνεργάτες της Alpha Bank, 2 πόντους στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και έναν πόντο οπουδήποτε αλλού. Αν η κάρτα είναι American Express προσφέρονται 50% περισσότεροι πόντοι. Στη συνέχεια οι πόντοι εξαργυρώνονται, μερικώς ή ολικώς, με την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών με έκπτωση ή χωρίς κανένα τίμημα.
Ως το τέλος Μαρτίου προσφέρει 10 πόντους για κάθε 1 ευρώ αγορών που θα πραγματοποιηθεί στους μεγάλους συνεργάτες: AXA Ασφαλιστική, Hondos Center και ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ για online αγορές. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα υπάρξει κάποια ειδική προσφορά για την περίοδο του Πάσχα.
Το Diners Club που επίσης ανήκει στην Alpha Bank προσφέρει διπλάσια επιβράβευση για τις αγορές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 1 και 16η Απριλίου. Ο λόγος γίνεται για το πρόγραμμα επιβράβευσης Shop & Win, που επιστρέφει ένα ποσοστό των αγορών σε συνεργαζόμενες και μη επιχειρήσεις, το οποίο εξαργυρώνεται σε επόμενες αγορές ή αφαιρείται απευθείας από το λογαριασμό.
  • H Eurobanκ προσφέρει ειδικά για τις γιορτές του Πάσχα επιστροφή μετρητών 10% για τις αγορές που θα πραγματοποιηθούν σε 5 μεγάλους συνεργάτες της, στο πλαίσιο του προγράμματος Επιβράβευσης «Επιστροφή». Αυτό ισχύει για αγορές από τις 20 Μαρτίου έως και τις 11 Απριλίου, επιπλέον των άλλων προσφορών, στις ακόλουθες επιχειρήσεις: Πολυκαταστήματα Attica, Μαρινόπουλος, ΙΚΕΑ, Intersport, Γερμανός.
Με το πρόγραμμα επιβράβευσης «Επιστροφή», στο οποίο συμμετέχουν τόσο πιστωτικές, όσο και χρεωστικές κάρτες, οι πελάτες της Eurobank συγκεντρώνουν ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό επί της αξίας των αγορών που πραγματοποιούνται. Τα ευρώ που συλλέγονται μπορούν να εξαργυρωθούν με τη μορφή έκπτωσης σε επόμενη αγορά με την κάρτα, πιστωτική ή χρεωστική, στους 12 μεγάλους συνεργάτες του προγράμματος ή σε οποιαδήποτε από τις 6.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Στο πρόγραμμα επιβράβευσης της πιστωτικής κάρτας YES Visa η τράπεζα ειδικά για τις αγορές που θα πραγματοποιηθούν έως και τις 20 Απριλίου στα πρατήρια ΕΚΟ, προσφέρει επιστροφή μετρητών 5%. Οι κάτοχοι της κάρτας συλλέγουν ευρώ από τα εμπορικά κέντρα Golden Hall, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Μαρίνα Φλοίσβου (6% κέρδος) και τα πρατήρια ΕΚΟ (3% σε περιόδους εκτός προσφορών). Επιπλέον, δίνεται κέρδος 1% σε όλες τις αγορές σε εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εξαργύρωση γίνεται στις παραπάνω επιχειρήσεις.
  • Η Εθνική Τράπεζα με το Go4more προσφέρει στους κατόχους των καρτών της έκπτωση στις αγορές τους, την οποία εξασφαλίζουν από τη συνολική τους σχέση με τον όμιλο. Η συλλογή πόντων μπορεί να γίνει από καταθετικούς και προθεσμιακούς λογαριασμούς, συναλλαγές σε ηλεκτρονικά δίκτυα εξυπηρέτησης i-bank, συναλλαγές με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες της τράπεζας, εκταμίευση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμμετοχή σε επενδυτικά και αποταμιευτικά προϊόντα και σε προγράμματα Ασφάλειας και Φροντίδας.
Τα ευρώ που συγκεντρώνονται αποδίδονται στην κάρτα και μπορούν να εξαργυρωθούν σε όλες τις συνεργαζόμενες εταιρείες. Έτσι ο κάτοχός του μπορεί να πραγματοποιήσει τα ψώνια της περιόδου σε μία σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα Carrefour Μαρινόπουλος, ο Σκλαβενίτης, η ΕΚΟ, η Shell, η Media Markt, Notos Galleries, Hondos Center και άλλες, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς εκτός από τα προγράμματα επιβράβευσης που έχει δημιουργήσει για τις κάρτες της, λειτουργεί μία κοινότητα προσφορών, η οποία παρέχει σημαντικές εκπτώσεις. Μέσω του yellowday.gr οι κάτοχοι όλων των ειδών καρτών, όχι μόνο της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και των λοιπών τραπεζών, μπορούν να αγοράσουν κουπόνια που τους εξασφαλίζουν εκπτώσεις για τις αγορές τους σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Η έκπτωση που προσφέρεται είναι πάντοτε μεγαλύτερη εφόσον η αγορά του κουπονιού γίνει με κάρτα εκδόσεως της Τράπεζας Πειραιώς.
Ειδικά για τις εορτές του Πάσχα το yellowday έχει ετοιμάσει ξεχωριστές προσφορές με εκπτώσεις έως και 50% σε είδη για το πασχαλινό τραπέζι, διακοπές και ταξίδια, καθώς και δώρα για μικρούς και μεγάλους. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα των προσφορών: καλάθια με επιλεγμένα πασχαλινά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, γλυκές λιχουδιές για το πασχαλινό τραπέζι, γεύσεις που θα ξετρελάνουν όλη την οικογένεια, εξοπλισμό μαγειρικής (ψησταριές και σκεύη), προτάσεις για μοναδικές εξορμήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και ειδικές τιμές στα καύσιμα και στην ενοικίαση οχημάτων.


ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ
Ατοκη περίοδος χάριτος

Σημαντικό προνόμιο των αγορών με κάρτα αποτελούν οι ευκολίες πληρωμής, που παρέχονται χωρίς κανένα κόστος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα στους πελάτες τους να εξοφλήσουν τις αγορές τους σε άτοκες δόσεις, αρκεί να πληρώσουν με την πιστωτική τους κάρτα.
Εξάλλου η πληρωμή με κάρτα εξασφαλίζει μια άτοκη περίοδο χάριτος που μπορεί να φθάσει ως και τις 50 ημέρες. Και αυτό διότι η αποπληρωμή μιας συναλλαγής γίνεται 15-20 ημέρες μετά την έκδοση κάθε μηνιαίου λογαριασμού που την περιλαμβάνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ