Στα 55,50 δολάρια το βαρέλι διαμορφώνεται σήμερα Τρίτη η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, μετά την ανακοίνωση στοιχείων περί μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα σε χαμηλά 11μηνων. Η τιμή του αμερικανικού αργού κατέγραψε μείωση 57 σεντς και διαμορφώθηκε στα 46,88 δολάρια το βαρέλι.

Το κλίμα επιβαρύνει και η ανακοίνωση της Σουηδικής Αραβίας ότι η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ήτοι φτάνει περίπου τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η εμμονή των αρμοδίων φορέων και των εποπτικών οργάνων στη μη περικοπή της παραγωγής οδηγεί αναλυτές και επενδυτικούς οίκους στη συνεχή αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών-στόχων για τον μαύρο χρυσό.

Η Goldman Sachs πρόσφατα προέβλεψε πτώση στα 30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η Citigroup προέβη σε πιο τολμηρή πρόβλεψη μιλώντας ακόμα και για 20 δολάρια ανά βαρέλι.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου επιτρέπει στα διυλιστήρια να αυξήσουν τα έσοδά τους καθώς αγοράζουν φθηνά πετρέλαιο και έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους κατά την παραγωγή βενζίνης ή καυσίμου για αεριωθούμενα.

Σύμφωνα με αναλυτές η απότομη μείωση στην τιμή του αργού στο τέλος του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 και δεδομένου ότι ο Φεβρουάριος ήταν ιδιαίτερα κρύος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ήταν καλά νέα για διυλιστήρια.

Σημειώνεται πως από τον Ιούνιο του 2014 η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει πτώση άνω του 50%.