Η δυσμενής οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών δεν έπληξε την αγορά των τυροκομικών προϊόντων όσο άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, λόγω της σχετικά ανελαστικής ζήτησης των προϊόντων, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό της παραδοσιακής καθημερινής διατροφής των Ελλήνων.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφάνισε το 2013 τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριών στην Ευρώπη με 31 κιλά (68,5 lbs), ακολουθούμενη, και μάλιστα με διαφορά, από τη Γαλλία (57,5 lbs), την Ισλανδία (55,9 lbs), τη Γερμανία (49,8 lbs) και την Ελβετία (47,1 lbs) που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το έτος 2013 που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς τυροκομικών προϊόντων ανήλθε σε 253.346 τόνους το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2012, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης μαλακών τυριών και ιδιαίτερα της φέτας, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής (ΜΕΡΜ) ωστόσο να διαμορφώνεται αρνητικός (-2,6%) την περίοδο 2009-2013.

Ειδικότερα:

  • Η εγχώρια αγορά μαλακών τυριών παρουσίασε ΜΕΡΜ -1,5% την περίοδο 2009-2013. Σημειώνεται ότι το 68% της κατανάλωσης για το 2013 αφορά τη φέτα.
  • Η αγορά σκληρών και ημίσκληρων τυριών παρουσίασε ΜΕΡΜ -3,5% τη χρονική περίοδο 2009-2013.
  • Η αγορά τυριών τυρογάλακτος παρουσίασε ΜΕΡΜ -4,1% το διάστημα 2009-2013, ενώ η αγορά τηγμένων τυριών (σε ποσότητα) εμφάνισε ΜΕΡΜ -4,5% την περίοδο 2009-2013.
  • Η κατηγορία των λοιπών τυριών παρουσίασε ΜΕΡΜ -0,9% το διάστημα 2009-2013.
  • H εγχώρια αγορά μαλακών, σκληρών και ημίσκληρων τυριών κάλυψε το 73% του συνολικού μεγέθους αγοράς των τυροκομικών προϊόντων το 2013 (σε ποσότητα).
Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς τυροκομικών προϊόντων σε αξία (τιμές χονδρικής) εκτιμάται σε 1,6 δισ. ευρώ το 2013.
Σύμφωνα με τη συντάκτρια της μελέτης κυρία Μαρίνα Κυριάκου, οι εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας κατανάλωσης τυροκομικών το 2014 κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 4% για την κατηγορία των μαλακών τυριών, μικρή αύξηση κατά 1% για την κατηγορία των σκληρών και ημίσκληρων τυριών, ενώ μείωση κατά 3% παρουσιάζεται στην κατηγορία των τυριών τυρογάλακτος, μείωση κατά 5% στην κατηγορία των τηγμένων τυριών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ