• Αναζήτηση
 • Αστεροειδείς έβαλαν στο σημάδι περιοχή του Καναδά

  Οι γειτονικές λίμνες Clearwater στον Καναδά θεωρείται ότι δημιουργήθηκαν από την ταυτόχρονη πτώση δύο μεγάλων αστεροειδών πριν από 285 εκ. έτη. Μια νέα μελέτη ανατρέπει αυτή τη θεωρία αναφέροντας ότι πριν από 460 εκ. έτη έπεσε στο επίμαχο σημείο ένας αστεροειδής και 175 εκ. έτη μετά στο ίδιο σημείο έπεσε άλλος ένας δημιουργώντας έτσι τις δύο λίμνες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

  Ενα σπάνιο φαινόμενο φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία των γειτονικών λιμνών Clearwater στον Καναδά.

  Πόλος έλξης

  Στην περιοχή του Κεμπέκ στον Καναδά υπάρχουν δύο γειτονικές λίμνες. Οι λίμνες Clearwater δεν είναι φυσικές αλλά στην ουσία είναι μεγάλοι κρατήρες που, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, δημιουργήθηκαν από την ταυτόχρονη πτώση δύο αστεροειδών στην περιοχή πριν από 285 εκ. έτη. Ο ένας αστεροειδής δημιούργησε τον ένα κρατήρα διαμέτρου 36 χλμ και ο διαστημικός του συνοδοιπόρος δημιούργησε τον άλλο κρατήρα που έχει διάμετρο 26 χλμ. Οι κρατήρες κάποια στιγμή γέμισαν με νερό και μετατράπηκαν σε λίμνες.

  Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας ανέλυσαν πετρώματα από τις δύο λίμνες και υποστηρίζουν ότι αυτές δεν δημιουργήθηκαν από δύο αστεροειδείς που έπεσαν ταυτόχρονα αλλά από δύο αστεροειδείς που έπεσαν σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ένας αστεροειδής έπεσε στην επίμαχη περιοχή πριν από 460 εκ. έτη και ο άλλος έπεσε στο ίδιο ακριβώς σημείο περίπου 175 εκ. έτη αργότερα. Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για ιστορικούς και γεωλογικούς λόγους αλλά και επειδή πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει παρόμοιο περιστατικό και μάλιστα τέτοιας έκτασης, δηλαδή να πέσει ένας μεγάλος αστεροειδής στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε πέσει πριν από δεκάδες εκατομμύρια έτη κάποιος άλλος αλλάζοντας δραστικά το τοπικό περιβάλλον.

  Science
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk