Αρκετές και εφέτος οι πρωτότυπες προτάσεις κινηματογραφικών, μουσικών και εικαστικών δρώμενων στο 5ο κατά σειρά «φεστιβάλ βωβής κινούμενης εικόνας και πειραματικού ήχου», πηγή έμπνευσης του οποίου, εφέτος το «Πορτραίτο».

Αναλυτικότερα, το φεστιβάλ Moving Silence Αθήνα 2015 που θα διεξαχθεί από την 12 ως την 16 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16) στον Κινηματογράφο «Ίρις» (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55) και στο «Circuits and Currents» (Νοταρά 13 & Τοσίτσα) περιλαμβάνει:
>Πρώτη προβολή στην Ελλάδα του κινηματογραφικού εγχειρήματος «Ιησούς –Το Φιλμ» (δείτε βίντεο) του κινηματογραφιστή και Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Εικαστικών Τεχνών του Braunschweig Μίχαελ Μπριντρουπ. Εμβληματική μορφή του γερμανικού πειραματικού σινεμά (και όχι μόνον) ο κ. Μπρίνρουπ θα έρθει στο φεστιβάλ ενώ στη προβολή της ταινίας Έλληνες μουσικοί θα παίξουν ζωντανή μουσική (Σάββατο 14 Μαρτίου, 21:00, Κινηματογράφος «Ίρις»)
>Εντεκα μικρού μήκους ταινίες του Μπρίντρουπ που με συνοδεία ζωντανής μουσικής ενασχολούνται με πορτραίτα προσώπων και γεωγραφικών χώρων (Παρασκευή 13 Μαρτίου, 20:30 Ινστιτούτο Goethe)
>Συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών φοιτητών κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών οι οποίοι υπό τη διεύθυνση του Μ. Μπρίντρουπ προσωπογραφούν στην οθόνη ο ένας τον άλλον και παρουσιάζουν τα πορτραίτα τους συνεργαζόμενοι με Έλληνες μουσικούς (Παρασκευή 13 – Δευτέρα 16 Μαρτίου, 19:00 «Circuits and Currents»)
>Βωβή κινηματογραφική κουλτούρα με GIF-Animation σε μια έκθεση καινοτόμου μορφής, προσβάσιμης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τα live events της διοργάνωσης (Παρασκευή 13, Σάββατο 14 και Δευτέρα 16 Μαρτίου σε όλους τους χώρους της διοργάνωσης)
——————————————-
Τη μουσική συνοδεία του εφετινού προγράμματος έχουν αναλάβει οι Έλληνες μουσικοί και sound artists Adam_is (Μιχαήλ Αδάμης), Azmon>Nehum, Γιώργος Αξιώτης, Balsamsaft and Guests (Άννα Παγκάλου&Ανάργυρος Δενιόζος), Νίκος Βελιώτης, Duo Violoncelli (Γεωργία Δημητρίου&Γιώργος Ταμιωλάκης), Dtsak+mplag, Ευθύμης Θεοδόσης, Herden Lollia, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Mellankeffekt (Γιάννης Κανέλης), Τζελίνα Πάλλα, Mislav Rezic, Voltnoi Brege καθώς και ο Μεξικανός μουσικός DEKJ που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.
Η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Μάρκο Μπροσόλο και τον κινηματογραφιστή Mατίας Φριτς με σκοπό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών.
Για την παραγωγή των δράσεων του Moving Silence Αθήνα 2015 το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας συνεργάστηκε με την πλατφόρμα Moving Silence του Βερολίνο, με το project space των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας «Circuits and Currents» και τον κινηματογράφο του πολιτιστικού ομίλου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ίρις».
Η προσπάθεια υποστηρίζεται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το κινηματογραφικό τομέα του πολιτιστικού ομίλου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Braunschweig, του Förderkreis der Hochschule für Bildende Künste Braunschweig e.V. & Bürgerstiftung Braunschweig και την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD)
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 210 3661000, progr@athen.goethe.org