1933. Στον απόηχο του εμπρησμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου-Ράιχσταγκ _μια προβοκάτσια των ναζιστών που αποδόθηκε στους κομμουνιστές_ και δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ερνστ Τέλμαν (1886 – 1944) συνελήφθη. Η σύλληψή του δεν ανακοινώθηκε αμέσως από τον φόβο που θα είχε ο αντίκτυπος της σύλληψής του στις λαϊκές μάζες ενόψει των εκλογών. Μετά τη σύλληψή του και μέχρι τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 58 ετών, ο Τέλμαν βίωσε την πιο τραγική περίοδο της ζωής του στα ναζιστικά μπουντρούμια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι ναζιστές απέφευγαν συστηματικά την κοινοποίηση του τόπου κράτησής του ακόμη και στην ίδια του την οικογένεια. Η απομόνωση στην οποία τον υποχρέωσαν συνοδεύτηκε με βασανιστήρια και ταπεινώσεις που αποσκοπούσαν να του σπάσουν το ηθικό, να τον αναγκάσουν να προδώσει τους συντρόφους του και να ομολογήσει εγκλήματα που δεν διέπραξε. Τεράστιες διαδηλώσεις προλεταριακής αλληλεγγύης πλημμύρισαν τους δρόμους της Μόσχας, του Παρισιού, της Πράγας, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και άλλων μεγαλουπόλεων για την απελευθέρωση του Τέλμαν που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Οταν αργότερα ο γερμανικός φασισμός έπνεε τα λοίσθια ξαναθυμήθηκε τον Τέλμαν και τον δολοφόνησε άνανδρα στο κρεματόριο του Μπούχενβαλντ στις 18 Αυγούστου 1944. Στη συνέχεια έκαψε τη σωρό του, για να μην υπάρχει τίποτα από αυτόν.
Σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση 82 χρόνων από τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, ο κινηματογράφο ΣΤΟΥΝΤΙΟ και η κινηματογραφική εταιρία Νew Star διοργανώνουν την προβολή τριών αντιφασιστικών ταινιών με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία και ιστορική τεκμηρίωση: τις «Ερνστ Τέλμαν, ο γιός της τάξης του», «Ερντ Τέλμαν, ο ηγέτης της τάξης του» του βραβευμένου σκηνοθέτη Kουρτ Μέτζιγκ και το αριστούργημα του Μιχαήλ Ρομ «Ο αληθινός φασισμός», μια καυστική καταδίκη του φασισμού όχι μέσα από μια «ψυχρή», κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά μέσα από την ανάδειξη παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα του μικροαστού, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό.
Ο «Γιός της τάξης του» είναι μια ιστορική-βιογραφική ταινία που αρχίζει τον Νοέμβριο του 1918 στο δυτικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου όπου ο Τέλμαν (Γκίντερ Σίμον), νεαρός στρατιώτης, θέλει να πάρει μέρος στις συγκρούσεις που γίνονται στο Αμβούργο στο πλευρό των συντρόφων του. Δεδομένου ότι η επανάσταση απειλείται από την προδοσία των δεξιών Σοσιαλδημοκρατών και από τον κατακερματισμό της εργατικής τάξης, προσπαθεί επίμονα να ενώσει τους εργάτες. Η δεύτερη ταινία για τον Έρνστ Τέλμαν ,ο «Ηγέτης», όπου ο Γκίντερ Σίμον τον υποδύεται ξανά, αρχίζει το 1930 και φτάνει ως τη δολοφονία του το 1944. Δείχνει τη μάχη του Τέλμαν για την επίτευξη ενός ενιαίου μετώπου με όλους τους Γερμανούς εργάτες κατά του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη σύλληψή του μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ και τα έντεκα χρόνια της φυλάκισής του, κατά τη διάρκεια των οποίων προσκολλάται αταλάντευτα τις πεποιθήσεις του μέχρι το θάνατό του.
Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 Μαρτίου ως την Πέμπτη 11του μηνός.
Κινηματογράφος Studio
Σταυροπούλου 33 , Πλατεία Αμερικής, Tηλ: 2108640054