Την διαφήμιση με τη φέτα θα την έχετε δει: ο εστιάτορας του χωριού κόβει ένα κομμάτι φέτα, την βάζει σε ένα πιάτο κι αντί να την σερβίρει, την κάνει βόλτα μέσα από ποτάμια, λιβάδια και βουνά για να καταλήξει μετά από έναν τεράστιο κύκλο πάλι πίσω στο εστιατόριο του στο τραπέζι κάποιου πελάτη.
Η Ελλάδα βρισκόταν τον Δεκέμβριο έτοιμη να βγει από τα μνημόνια. Χρειαζόταν η τελευταία δύσκολη αξιολόγηση από την οποία θα προέκυπταν κάποιες επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Μετά με βάση μια προληπτική γραμμή δανειακής στήριξης η χώρα θα έβγαινε στις αγορές και θα ακολουθούσε μία συμφωνία για γενναία επιμήκυνση του χρέους. Είχαμε δηλαδή φάει το γάιδαρο και έμενε η ουρά του.
Όμως, οι πολίτες ταλαιπωρημένοι από την μνημονιακή συνταγή πολυετούς λιτότητας που εξανέμισε το 25% του ΑΕΠ της χώρας κι έριξε στη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρήκαν πιο ελκυστικές τις υποσχέσεις της αντιπολίτευσης για παροχές και καλύτερες μέρες, για επιστροφή στην ανάπτυξη χωρίς προσπάθεια και αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους με μία «αριστερή» κυβέρνηση.
Η νέα κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου επιχείρησε να βρει συμμάχους στην ΕΕ για την ανατροπή της πολιτικής του Βερολίνου. Όμως ακόμη και οι χώρες του Νότου που ζητούν απεγνωσμένα, εδώ και χρόνια, δημοσιονομική χαλάρωση αρκέστηκαν να εκφράσουν την κατανόησή τους για τις δυσκολίες της Ελλάδας ενώ έσπευσαν να θυμίσουν ότι η ευρωζώνη έχει κανόνες τους οποίους πρέπει όλοι να υπακούουν .
Απέναντι στην Ελλάδα είναι ακόμη και χώρες που κανονικά θα έπρεπε να ήσαν σύμμαχοί μας – χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που ακολούθησαν κατά γράμμα τα μνημόνια, υπέστησαν μεγάλες μειώσεις εισοδήματος αλλά κατάφεραν μετά από τρία χρόνια να βγουν στην αγορές και να επιστρέψουν σιγά-σιγά στην ανάπτυξη (δεν υπήρχε βλέπετε σ’ αυτές η αντίσταση της αντιπολίτευσης και οι υποσχέσεις παροχών) αντιτίθενται σθεναρά στην ειδική μεταχείριση που ζητάει η Ελλάδα.
Για να πεισθεί η κυβέρνηση Τσίπρα να τηρήσει τους κανόνες, η Γερμανία επιστράτευσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ντράγκι και τον Επίτροπο Οικονομικών κ.Μοσκοβισί οι οποίοι με τελεσίγραφά τους ζήτησαν από την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα αλλιώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου – ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται το ισχύον μνημόνιο.
Μπροστά στο αδιέξοδο κινητοποιήθηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ που προσπαθεί να βρει έναν συμβιβασμό προωθώντας μια πρόταση για «τεχνητή παράταση» του σημερινού προγράμματος χωρίς όμως νέα αξιολόγηση από την τρόικα παραμένει με άλλη μορφή – από δω και στο εξής θα μετέχει σ΄αυτήν, για να τηρηθούν τα προσχήματα, και ένας εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ και από τρόικα θα μεταμορφωθεί σε κουαρτέτο.
Η νέα κυβέρνηση δηλώνει διά στόματος Βαρουφάκη ότι δέχεται το 70 % των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου Σαμαρα- Βενιζέλου και κάποιες επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει ο Πρόεδρος του ΟΟΣΑ κ.Γκούρια σε ένα πρόγραμμα -γέφυρα που θα ισχύει έως τον Αύγουστο του 2015.
Αν τελικά υπάρξει ένας τέτοιου είδους συμβιβασμός (οι Γερμανοί δεν παραμένουν ανένδοτοι – ο κ.Σόιμπλε δήλωσε χτές ότι «χωρίς νέο πρόγραμμα το παιχνίδι για την Ελλάδα τελειώνει» ) η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα υπογράψει το Σεπτέμβριο ένα νέο μνημόνιο με τους εταίρους -το οποίο εκείνη θα το ονομάζει συμφωνία οικονομικής ανάπτυξης- που θάχει ως κύριο στοιχείο του την υλοποίηση βαθιών και επώδυνων μεταρρυθμίσεων (που αναμένεται να εκπλήξουν πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) και θα περιλαμβάνει πλεονασματικούς μεν προϋπολογισμούς αλλά με μικρότερα πλεονάσματα και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Ας ελπίσουμε μετά την στροφή Τσίπρα στον ρεαλισμό και η γερμανική πλευρά να «βάλει νερό στο κρασί της » για να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση έως την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου- προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει εξάλλου και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που είχε τετ-α- τετ προχτές με την Καγκελάριο Μέρκελ στον Λευκό Οίκο. Στην αντίθετη περίπτωση η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί στο κενό και να αντιμετωπίσει μετά από αιματηρές θυσίες 4,5 ετών την πιθανότητα εξόδου της από την Ευρωζώνη.
Στις 45 μέρες που η χώρα μένει στην απόλυτη ακινησία λόγω των εκλογών τα ταμεία του κράτους άδειασαν – ελάχιστοι πλήρωναν τους φόρους τους ελπίζοντας στη «σεισάχθεια» του κ. Τσίπρα – και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της χώρας πήγε πολλούς μήνες πίσω. Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να καλύψει τα κενά και τις τρύπες στα έσοδα που έχουν ενώ θα πρέπει ξεπερνώντας τους δογματισμούς της αριστερής της πτέρυγας να δεχτεί την προώθηση των δύσκολων εκείνων μεταρρυθμίσεων που έχει να κάνει ακόμη η χώρα για να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ας ελπίσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής να μπορούμε να πληρώνουμε αυτή την «πολυταξιδεμένη» …φέτα με ευρώ κι όχι με δραχμές.