Αποστολή Βερολίνο

Οταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Νικόλ Κίντμαν υποδύθηκε την συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ στην ταινία «Οι ώρες» του Στίβεν Ντάλντρεϊ, η δουλειά της είχε ως αποτέλεσμα ένα Οσκαρ Α γυναικείου ρόλου. Μάλιστα, η ταινία είχε κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βερολίνου κερδίζοντας ένα ειδικό βραβείο για όλη την δουλειά των ηθοποιών (ensemble cast).

Σήμερα, η 48χρονη ηθοποιός επιστρέφει στην Μπερλινάλε για να παρουσιάσει την «Βασίλισσα της ερήμου» όπου και πάλι υποδύεται ένα πραγματικό πρόσωπο, άλλη μια συγγραφέα, αρκετά διαφορετική όμως ως προσωπικότητα από την Γουλφ.

Πρόκειται για την Αγγλίδα συγγραφέα, αρχαιολόγο και αραβολόγο Γερτρούδη Μπελ (1868 – 1926) είχε ένα τρομερά δραστήριο βίο στις χώρες της Μέσης Ανατολής και εκτός πολλών άλλων σχεδίασε τα σύνορα του σύγχρονου Ιράκ και έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης.

Η ιστορία της Γερτρούδης Μπελ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Γερμανό Βέρνερ Χέρτσογκ σε μια ταινία που τον επαναφέρει στον χώρο της μυθοπλασίας ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας κατά την διάρκεια των οποίων είχε αφιερψθεί στο ντοκιμαντέρ.

Σίγουρα είναι μια ιστορία με πολύ ενδιαφέρον λαμβανομένου υπόψη ότι στην διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και με την είσοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον πόλεμο, η Mπελ, μαζί με άλλους αρχαιολόγους, έδωσαν τις βάσεις για την δημιουργία του βρετανικού κατασκοπευτικού μηχανισμού του Αραβικού Γραφείου, έδρα του οποίου ήταν το Κάιρο. Ενας από τους συνεργάτες της μάλιστα ήταν ο συγγραφέας Τόμας Έντουαρντ Λόρενς ( γνωστός ως «Λόρενς της Αραβίας») τον οποίο στην «Βασίλισσα της ερήμου» υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Ρόμπερτ Πάτινσον.

Ως συγγραφέας, η Μπελ διακρίθηκε κυρίως για την δουλειά της στα ταξιδιωτικά βιβλία. Οι «Εικόνες από την Περσία» ήταν το πρώτο της βιβλίο και οι εντυπώσεις της από την Συρία ένα δεύτερο, το οποίο βοήθησε πολύ τον Χέρτσογκ για την δημιουργία της ταινίας (ο ίδιος έγραψε το σενάριο).