Η ρώσικη ρουλέτα του κ.Τσίπρα

Ρώσικη ρουλέτα παίζει ο κ. Τσίπρας. Επιλέγει στρατηγική ρήξης με την ευρωζώνη και ελπίζει

Η ρώσικη ρουλέτα του κ.Τσίπρα | tovima.gr
Ρώσικη ρουλέτα παίζει ο κ. Τσίπρας. Επιλέγει στρατηγική ρήξης με την ευρωζώνη και ελπίζει στη στήριξη του ευρωπαϊκού Νότου για την αλλαγή της γερμανικής πολιτικής σκληρής λιτότητας. Aχίλλειος πτέρνα της παρακινδυνευμένης αυτής στρατηγικής η αδυναμία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας εφόσον η «ανταρσία» δεν βρει υποστηρικτές ή μιμητές.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: θεωρώντας ότι τα μνημόνια λιτότητας αποδοκιμάστηκαν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να «σκοτώσει την τρόικα» μη αναγνωρίζοντάς την θεσμικά και απαιτεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη σε πολιτικό επίπεδο.
Στόχος του κ. Τσίπρα είναι μια συμβιβαστική συμφωνία με την Ευρώπη, στην οποία θα περιλαμβάνονται από τη μία πλευρά φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη γενναία πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αλλά και ιδιωτικοποιήσεις – στο πρότυπο των γερμανικών απαιτήσεων – και από την άλλη πλευρά πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ανάπτυξης με τη χρήση μέρους των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού.
Πόσες πιθανότητες έχει να πετύχει μία τέτοια σύγκρουση; Ελάχιστες αν και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου τηρήσουν τη στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας: εκπρόσωποι των δύο χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου έσπευσαν με αφορμή τις συναντήσεις Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα να πάρουν αποστάσεις από την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μία διεθνή διάσκεψη για το χρέος, ζητώντας παράλληλα από τον κ. Τσίπρα να μην έρθει σε ρήξη με την ευρωζώνη.
Αν ωστόσο η «ανταρσία» Τσίπρα βρει συμπαραστάτες στη Γαλλία και στην Ιταλία – όπου θα ταξιδέψει μέσα στην εβδομάδα ο έλληνας πρωθυπουργός – τότε η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης χαλάρωσης της λιτότητας είναι εφικτή. Εξάλλου σημάδια μιας αλλαγής πορείας στην ευρωζώνη φάνηκαν από την απόφαση Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ρευστότητας μέσω της αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ!
Στην περίπτωση που η στρατηγική υψηλού ρίσκου του κ. Τσίπρα δεν βρει συμπαραστάτες η χώρα θα κινδυνέψει να μείνει στον αέρα την 1η Μαρτίου – ημερομηνία κατά την οποία λήγει η παράταση του μνημονιακού προγράμματος με βάση το οποίο χρηματοδοτείται η χώρα – και η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε στροφή 180 μοιρών στο πρότυπο της Κύπρου ή σε δημοψήφισμα.
Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν και στον από μηχανής θεό, τη Ρωσία, που αίφνης εμφανίζεται έτοιμη να βοηθήσει την Αθήνα αν χρειασθεί. Το ίδιο όμως ήλπιζε και η Λευκωσία το 2013 προτού συνειδητοποιήσει την πικρή πραγματικότητα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk