Αντίστροφη μέτρηση για τις διορθώσεις στην περιουσιακή κατάσταση

Η αντίστροφη μέτρηση για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9 από φορολογουμένους που είχαν εντός του προηγούμενου έτους μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση άρχισε.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9 από φορολογουμένους που είχαν εντός του προηγούμενου έτους μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση άρχισε. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δύο μήνες προθεσμία – ως τις 31 Μαρτίου 2015 – για να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9.
Από την άλλη, όσοι εντός του 2015 εμφανίσουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, έχουν την υποχρέωση να την αποτυπώσουν στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 μέσα σε 30 ημέρες από τη μεταβολή.
Στην περίπτωση της κληρονομιάς, ο κληρονόμος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για αποποίησή της.
Η όλη διαδικασία γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr και θα χρειαστεί οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιήσουν τους ειδικούς κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet. Μέσω της εφαρμογής «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου» οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2015 και 2016, τροποποιητική δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2014, αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, αν δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ καθώς και αρχική και τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 ως 2013.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ για τα έτη 2010 ως 2013 και πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ για το έτος 2014, εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί και επιπλέον εκτύπωση δόσεων με ταυτότητες οφειλής για τον ΕΝΦΙΑ 2014.
Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2015 έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2014 είχε μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Για να είναι εμπρόθεσμη η δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2015 θα πρέπει να υποβληθεί ως 31 Μαρτίου 2015.
Οι μεταβολές που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά δεν δηλώνονται πλέον από τους φορολογουμένους το επόμενο έτος από το έτος μεταβολής, αλλά άμεσα στο τρέχον έτος. Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της υποβολής Ε9 θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση της περιουσιακής κατάστασης με τις μεταβολές που έχουν επέλθει.
Στο ερώτημα πόσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μπορούν να υποβληθούν για το ίδιο έτος, το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι εφόσον είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, μπορείτε να υποβάλετε όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνετε αναγκαίες για τη διαμόρφωση ορθής περιουσιακής εικόνας.
Αν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, μετά την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου της προηγούμενης υποβληθείσας τροποποιητικής δήλωσης. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της προηγούμενης δήλωσης, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική και εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην αρχική σελίδα.


Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται να προηγηθεί έλεγχος από την Εφορία
Οταν προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος τα απαραίτητα δικαιολογητικά – Τι ισχύει για τις συζύγους

Οταν κάποιος υποβάλλει τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ, γίνεται άμεσα εκκαθάριση εφόσον από τη δήλωση αυτή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ή αφορά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου ως και 300 ευρώ από το τελευταίο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και μπορεί ο φορολογούμενος να εκτυπώσει το νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.
Ομως υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση να μη γίνει άμεσα γιατί πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ.

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση όπου από την εκκαθάριση της τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9 εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστρια των υπηρεσιών του TAXISnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο TAXISnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του Taxis. Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε δηλωθεί διακοπή ή διάσταση της έγγαμης σχέσης στο μητρώο του Taxis, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk