Ρίχνουν βαγόνια στον ωκεανό για να γίνουν… ύφαλοι

Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα ονομάζεται Next Stop Atlantic και έχει στόχο την ανάπτυξη νέων θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το πρόγραμμα είναι ότι το μέσο για την ανάπτυξη των νέων οικοσυστημάτων είναι παλιά βαγόνια τρένων του μετρό της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για βαγόνια ηλικίας 40 ετών. Οι επιτελείς του προγράμματος μεταφέρουν στον Ατλαντικό Ωκεανό τα βαγόνια και τα ρίχνουν στη θάλασσα. Εκ πρώτης όψεως η ρίψη των βαγονιών στη θάλασσα μοιάζει με μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ομως οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα βαγόνια θα μετατραπούν προοδευτικά σε ένα είδος τεχνητών κοραλλιογενών υφάλων και θα αναπτυχθούν εκεί νέα οικοσυστήματα. Ηδη σύμφωνα με τους επιτελείς του προγράμματος σε ορισμένα βαγόνια παρατηρείται έντονη δραστηριότητα και πολλά θαλάσσια είδη έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα ονομάζεται Next Stop Atlantic και έχει στόχο την ανάπτυξη νέων θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το πρόγραμμα είναι ότι το μέσο για την ανάπτυξη των νέων οικοσυστημάτων είναι παλιά βαγόνια τρένων του μετρό της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για βαγόνια ηλικίας 40 ετών.
Οι επιτελείς του προγράμματος μεταφέρουν στον Ατλαντικό Ωκεανό τα βαγόνια και τα ρίχνουν στη θάλασσα. Εκ πρώτης όψεως η ρίψη των βαγονιών στη θάλασσα μοιάζει με μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ομως οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα βαγόνια θα μετατραπούν προοδευτικά σε ένα είδος τεχνητών κοραλλιογενών υφάλων και θα αναπτυχθούν εκεί νέα οικοσυστήματα. Ηδη σύμφωνα με τους επιτελείς του προγράμματος σε ορισμένα βαγόνια παρατηρείται έντονη δραστηριότητα και πολλά θαλάσσια είδη έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science