Την ενοχή των κατηγορουμένων για τα TOR-M1 ζητάει η εισαγγελέας

Την ενοχή και των πέντε κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις μίζες από την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων TOR – M1, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της σήμερα Πέμπτη.

Την ενοχή και των πέντε κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις μίζες από την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων TOR – M1, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της σήμερα Πέμπτη.

Στο εδώλιο κάθονται ο κύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους Αναστάσιος Σοφός, η σύζυγος του Μαρία, καθώς και ο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ (ο οποίος εκπροσωπείται νομικά).
Η εισαγγελική λειτουργός διαφοροποιήθηκε μόνον στην περίπτωση του Μιχάλη Μιχαηλίδη, τονίζοντας ότι προτείνει την ενοχή του αποκλειστικά ως προς το υλικό της δικογραφίας που σχετίζεται με την off shore εταιρεία Beaston (για την οποία – σημείωσε – δεν έχει βρεθεί ποιος είναι ο δικαιούχος της).
Η ίδια επεσήμανε ότι η ανάμειξή του περιορίζεται σε ό,τι αφορά τις τρεις επιταγές της Beaston, το έμβασμα των τριών εκατομμυρίων δολαρίων το 1999 καθώς και την παράδοση 400.000 δολαρίων σε βαλίτσα με τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο, πρότεινε ωστόσο να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που τον συνδέουν με άλλες off shore, όπως η P&A Investments και η Bluebell.
Όλοι βαρύνονται με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ φέρει επιπλέον την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας και ο Αναστάσιος Σοφός, αυτή της παθητικής δωροδοκίας.
Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας έδωσε τεράστια βαρύτητα στο «αληθές» της κατάθεσης του εξαδέλφου Τσοχατζόπουλου, Νικόλαου Ζήγρα, βάσει της οποίας ουσιαστικά εμπλέκονται πατέρας και υιός Μιχαηλίδης, παρότι αμφότεροι τη διαψεύδουν.
«Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ για ποιο λόγο ο Ζήγρας ενέπλεξε τους δυο τους, σε αυτή την ιστορία, αν όντως δεν είχαν κάποια ανάμειξη. Γιατί να έχει τέτοιο μένος με τους συγκεκριμένους …», διερωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας «ανθρώπινο», το γεγονός ότι ο Ζήγρας «έδωσε» τους συνεργούς τους για να επιτύχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.
Σημείωσε δε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδονται».
«Έπρεπε να υπάρχει ένα έμπιστο πρόσωπο ανάμεσα στον Φουάντ Αλ Ζαγιάτ και τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Αυτό ήταν ο Ντίνος Μιχαηλίδης», συμπλήρωσε η ίδια.
Η εισαγγελέας ήταν ιδιαίτερα καυστική με τον Αναστάσιο Σοφό, καθώς είχε την ιδιότητα του νομικού συμβούλου του Κράτους. «Καλά, οι αλλοδαποί που έψαχναν ελαστικές συνειδήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτός όμως; Έλληνας υπήκοος, δημόσιος λειτουργός και με συγκεκριμένη ιδιότητα».
Στην αναδρομή που επιχείρησε ως προς την επιλογή των TOR – M1 , η εισαγγελική λειτουργός υπογράμμισε ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν αναμφισβήτητα το πρόσωπο που επηρέασε καθοριστικά την απόφαση για την προμήθεια τους, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, καθώς δεν πληρούσε τις τεθείσες προδιαγραφές της εποχής.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk