Ανάμεσα στις οκτώ νέες ταινίες που προστέθηκαν στη λίστα των διαγωνιζόμενων για την Χρυσή Αρκτο του εφετινού φεστιβάλ Βερολίνου βρίσκουμε την τελευταία δημιουργία του Γερμανού Βέρνερ Χέρτσογκ «Η βασίλισσα της ερήμου» (Queen of the desert) με πρωταγωνίστρια την Νικόλ Κίντμαν δίπλα στους Τζέιμς Φράνκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Ντέμιαν Λούις, το «Ημερολόγιο μιας καμαριέρας» του Μπενουά Ζακό με την Λεά Σεντού σε έναν ρόλο που έπαιξε και η Ζαν Μορό στην ομότιτλη ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ παραγωγής 1964 αλλά και τον «Κύριο Χολμς» του Μπιλ Κόντον, όπου ο Ιαν Μακ Κέλεν υποδύεται έναν γερασμένο Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος ενώ κάνει μια ανασκόπηση της ζωής του, αναλαμβάνει επίσης την επίλυση ενός μυστηρίου που ποτέ δεν έφερε εις πέρας. Η τελευταία ταινία είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα του Μιτς Κάλιν και όχι του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ.


Η ολοκληρωμένη εικόνα του προγράμματος της εφετινής Μπερλινάλε θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών. Τότε θα ξέρουμε αν και σε ποιο πρόγραμμα συμμετέχει κάποια ελληνική ταινία όπως είχε συμβεί πέρσι με το «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη στο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Βεβαίως, ελληνική παρουσία επί της ουσίας υπάρχει και με το παραπάνω. Και το όνομα αυτής, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος. Ο παραγωγός της Faliro House έχει χρηματοδοτήσει το «Knight of cups», τελευταία ταινία του Αμερικανού γκορού του κινηματογράφου, Τέρενς Μάλικ με πρωταγωνιστές τον Κρίστιαν Μπέιλ και την Κέιτ Μπλάνσετ (το βίντεο του οποίου παρουσιάζουμε εδώ.). Ο παραγωγός εμφανίζεται επίσης στην ταινία «Queen of the earth» που είναι στο πρόγραμμα Forum αλλά και στην μικρού μήκους ταινία «Squirrel» του Τόμας Βένγκρις όπου πρωταγωνιστεί η Εμμα Δοξιάδη.

Στην νέα οκτάδα των ταινιών του διαγωνιστικού θα βρούμε επίσης την «Βικτόρια» του Σεμπάστιαν Σίπερ (Γερμανία), το «Ταξί» του κατατρεγμένου στην χώρα του Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, την συμπαραγωγή Βιετνάμ/ Γερμανίας / Ολλανδίας και Γαλλίας «Μεγάλος πατέρας, μνικρός πατέρας και άλλες ιστορίες» του Βιετναμέζου Ντι Φαν Ντανγκ και την πολωνέζικη ταινία «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα.

Θυμίζουμε ότι η εφετινή διοργάνωση θα ανοίξει με την τελευταία δημιουργία της Ισπανίδας Ιζαμπέλ Κοιξέτ «Κανείς δεν θέλει τη νύχτα» όπου πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός και ότι ανάμεσα στις ταινίες που είχαν ήδη ανακοινωθεί ότι θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό ανήκουν οι «45 χρόνια» του Αντριου Χέιγκ (Αγγλία), «Σταχτοπούτα» του Κένεθ Μπράνα (Αμερική) και «Ο Αϊζενστάιν στο Γκουαναχουάτο» του Πίτερ Γκρίναγουει (Ολλανδία)