Δεν ονομάστηκε τυχαία «περιπλανώμενο» (La Peregrina): Η ιστορία του μαργαριταριού La Peregrina ξεκινά τον 16ο αιώνα, όταν ένας Αφρικανός σκλάβος ανακαλύπτει το μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού στον Κόλπο του Παναμά, λίγο πριν από το 1554.
Όταν το παραδίδει στον κυβερνήτη της ισπανικής αποικίας, Don Pedro de Temez, εκείνος του χαρίζει την ελευθερία του.
Πρώτος κάτοχος του μαργαριταριού ήταν ο Φίλιππος II της Ισπανίας. Ο Φίλιππος παντρεύτηκε το 1554 την κόρη του Ερρίκου XVIII, βασίλισσα Mαίρη, και ανάμεσα στα δώρα που χάρισε ο Ισπανός πρίγκιπας στη σύζυγό του ήταν και το περίφημο μαργαριτάρι.
Όταν η Μαίρη πέθανε, το 1558, το La Peregrina επέστρεψε στον βασιλικό οίκο της Ισπανίας, στην κατοχή του οποίου θα παρέμενε για τα επόμενα 250 χρόνια.
