Στο πρωτοσέλιδο του «Charlie Hebdo» που κυκλοφόρησε την ημέρα του μακελειού (από φανατικούς ισλαμιστές οι οποίοι «εκδικήθηκαν» για τις δημοσιεύσεις «ανίερων» σκίτσων του Μωάμεθ) στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι απεικονίζεται ο γάλλος συγγραφέαςΜισέλ Ουελμπέκνα λέει:«Το 2022 θα γιορτάσω το Ραμαζάνι».Ο ειρωνικός και σκωπτικός τίτλος λίγο πιο πάνω λέει:«Οι προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ»

Ο ίδιος ο συγγραφέας φοράει ένα αστείο καπελάκι και καπνίζει έχοντας χάσει τα δόντια του. Την ίδια ημέρα κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα υπό τον τίτλο «Υποταγή» («Soumission») στο οποίο περιγράφει τον εξισλαμισμό της Γαλλίας στο προσεχές μέλλον και προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις, με βασικότερες κατηγορίες εις βάρος του ότι προάγει την ισλαμοφοβία και αβαντάρει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο τηςΜαρίν Λεπέν.

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Μισέλ Ουελμπέκ, σε μια ακόμη συνέντευξή του, εξηγούσε στο ραδιόφωνο του France Inter γιατί έγραψε το βιβλίο και ανέπτυσσε τις απόψεις του για το Ισλάμ. Λίγο αργότερα οι φανατικοί ισλαμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του «Charlie Hebdo» και δολοφόνησαν 12 ανθρώπους. «Η πραγματικότητα συνέτριψε την μυθοπλασία» σημείωσε χαρακτηριστικά η «Le Monde».

Διακοπή της προώθησης του βιβλίου

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας εκκενώθηκε ο εκδοτικός οίκος «Flammarion» (που εξέδωσε την «Υποταγή») και τέθηκε υπό αστυνομική προστασία. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο ατζέντης του Μισέλ Ουελμπέκ ανακοίνωσε ότι ο συγγραφέας διακόπτει την προώθηση του βιβλίου του φεύγει από το Παρίσι «για να βρεθεί στην εξοχή», προς άγνωστη τοποθεσία.

Ο Μισέλ Ουελμπέκ ήταν, σύμφωνα με τον ατζένη του, «βαθιά συντετριμμένος» μετά το μακελειό, καθώς μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο «φίλος του» Μπερνάρ Μαρί, οικονομολόγος και αρθρογράφος του σατιρικού περιοδικού ο οποίος είχε εκδώσει το βιβλίο «Ο Ουελμπέκ οικονομολόγος» ενώ πρόλαβε να εκθειάσει το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα στο «Charlie Hebdo».

«Πυρά» του γάλλου πρωθυπουργού προς τον συγγραφέα

«Η Γαλλία δεν είναι ο Ουελμπέκ, δεν είναι η αδιαλλαξία, το μίσος και φόβος» πρόλαβε να δηλώσει ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς το πρωί της Πέμπτης. Ο Μισέλ Ουελμπέκ όμως, πριν αποσυρθεί στη σιωπή, πρόλαβε κι αυτός να απαντήσει στις κατηγορίες που προήλθαν από επίσημα, θεσμικά χείλη. «Όχι, δεν νιώθω υπεύθυνος» είπε ο συγγραφέας. «Η λογοτεχνία μου είναι ελευθερία, δεν προκάλεσα εγώ τη σφαγή» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία δεν είναι διαπραγματεύσιμη.​