Μπόνους ως και 300 ευρώ για αγορές με κάρτες

Σύμμαχο των νοικοκυριών στην προσπάθειά τους για ελάφρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού αποτελούν και τη νέα χρονιά οι πιστωτικές κάρτες

Σύμμαχο των νοικοκυριών στην προσπάθειά τους για ελάφρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού αποτελούν και τη νέα χρονιά οι πιστωτικές κάρτες. Ολες οι τράπεζες προχώρησαν το τελευταίο διάστημα στην ανανέωση των προγραμμάτων επιβράβευσης που προσφέρουν, με κυρίαρχη την τάση για ανταμοιβή των πελατών τους όχι μόνο βάσει του τζίρου που πραγματοποιούν με «πλαστικό» χρήμα, αλλά και με κριτήριο τη συνολική σχέση που έχουν με τον κάθε όμιλο.
Εφόσον γίνει σωστή χρήση των καρτών από τους κατόχους τους, είναι δυνατή η σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων σε ετήσια βάση. Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, όφελος υπάρχει ακόμη κι αν οι καταναλωτές τις χρησιμοποιούν μόνο στις τακτικές τους συναλλαγές, όπως στα ψώνια στο σουπερμάρκετ ή στις πληρωμές για καύσιμα και τηλεφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η ετήσια εξοικονόμηση μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
Σημειώνεται πάντως ότι για τη μεγιστοποίηση του οφέλους θα πρέπει ο πελάτης να διατηρεί την κάρτα του ενήμερη, να πληρώνει δηλαδή κάθε μήνα έστω την ελάχιστη δόση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση χάνει τα προνόμια που προβλέπονται. Βέβαια, η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του συνόλου του οφειλόμενου ποσού συνεπάγεται την επιβάρυνση με τόκους. Δεδομένου ότι τα επιτόκια των περισσότερων καρτών κινούνται σε επίπεδα γύρω στο 16%, δεν συνιστάται η μερική εξόφληση, εκτός κι αν δεν γίνεται διαφορετικά.
Οι συμβουλές


Οι προσφορές των τραπεζών στοχεύουν στην επιβράβευση τόσο των συνεπών όσων και των πιστών πελατών τους. Με την επιλογή της κατάλληλης κάρτας, δηλαδή εκείνης που ταιριάζει περισσότερο στις καταναλωτικές συνήθειες του προσώπου που θα τη χρησιμοποιεί, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.
Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι μιας πιστωτικής κάρτας μπορούν να κερδίσουν σε γενικές γραμμές με πέντε διαφορετικούς τρόπους:

1. Προγράμματα επιβράβευσης:
Ολες οι τράπεζες σε συνεργασία με εμπορικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει προγράμματα επιβράβευσης αποκλειστικά για τους πελάτες τους. Οι τελευταίοι μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά κάθε χρόνο «συγχρονίζοντας» τις καταναλωτικές τους συνήθειες με τα προγράμματα ανταμοιβής.
Ο πελάτης θα πρέπει πριν από την τελική επιλογή να πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς ώστε να βρει ποια κάρτα με βάση τις ανάγκες του μεγιστοποιεί το κέρδος. Για παράδειγμα, αν θέλει να επισκέπτεται συγκεκριμένη αλυσίδα σουπερμάρκετ ή να βάζει βενζίνη από το πρατήριο μόνο μιας αλυσίδας θα πρέπει να βρει την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται οι επιχειρήσεις που προτιμά. Ή ακόμη και να αλλάξει την επιχείρηση από την οποία ψωνίζει εφόσον διαπιστώσει ότι τον συμφέρει περισσότερο ένα άλλο πρόγραμμα επιβράβευσης.
Από την άλλη πλευρά, έχουν λανσαριστεί το τελευταίο διάστημα καταθετικά προγράμματα που είναι συνδεδεμένα με τις κάρτες. Στην προκειμένη περίπτωση, ο πελάτης εκτός από τόκους, λαμβάνει από την τράπεζα και πόντους ή ευρώ, ανάλογα με το πρόγραμμα επιβράβευσης, τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει για την απόκτηση αγαθών ή υπηρεσιών με έκπτωση ή ακόμη και χωρίς κόστος. Ως εκ τούτου, συμφέρει η διατήρηση αποταμιεύσεων στην ίδια τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, εφόσον επιλεγεί αυτού του είδους το προϊόν.

2. Εποχικές προσφορές:
Οι τράπεζες σε συνεργασία με επιχειρήσεις από το σύνολο σχεδόν των κλάδων της οικονομίας λανσάρουν ειδικά προνόμια αποκλειστικά για τους κατόχους των πιστωτικών τους καρτών. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο, λόγω των εορτών, «τρέχουν» διάφορες προσφορές για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ταξίδια και γενικότερα δαπάνες που σχετίζονται με τη διασκέδαση και την αναψυχή.

3. Ατοκες δόσεις:
Τόσο για πληρωμές προς το Δημόσιο όσο και για άλλες δαπάνες, όπως π.χ. την προμήθεια πετρελαίου, οι τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής τους σε άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτόν η εξόφληση μιας υποχρέωσης μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη άνεση. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η πληρωμή φόρων ως και σε 12 άτοκες δόσεις. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να εξοφλήσουν τις αγορές τους σε δόσεις, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση, εφόσον γίνει χρήση του «πλαστικού».

4. Ημερομηνία πληρωμής:
Ενα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των πιστωτικών καρτών είναι πως όταν χρησιμοποιούνται για μια αγορά, αυτόματα ο κάτοχός τους κερδίζει μια άτοκη περίοδο χάριτος, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 15 ως και 45 ημέρες. Η εξόφληση μιας συναλλαγής πραγματοποιείται 15-20 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού που την περιλαμβάνει.
Ως εκ τούτου, ειδικά για μεγάλες αγορές, που συνήθως είναι και προγραμματισμένες, οι κάτοχοι των καρτών θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην ημέρα που επιλέγουν για την πληρωμή τους. Η μεγιστοποίηση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της ημέρας αγοράς και της ημερομηνίας εξόφλησης επιτυγχάνεται με την πραγματοποίηση της συναλλαγής αμέσως μετά την έκδοση του μηνιαίου λογαριασμού.

5. Ιατρικές καλύψεις:
Οι τράπεζες προσφέρουν στους κατόχους των πιστωτικών καρτών υπηρεσίες υγείας σε προνομιακές τιμές, με ή ακόμη και χωρίς καμία συνδρομή. Συγκεκριμένα, δίνουν στους πελάτες τους πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο επιχειρήσεων από τον κλάδο της Υγείας, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανά πάσα στιγμή είτε δωρεάν είτε καταβάλλοντας κάθε φορά ένα συμβολικό τίμημα. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις με σημαντικές εκπτώσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 50%.

ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΟΙ
Οι νέες προσφορές ανά τράπεζα
  • Η Εθνική Τράπεζα έθεσε σε ισχύ το 2015 το νέο πρόγραμμα επιβράβευσης Go4more. Οι κάτοχοι των καρτών συλλέγουν ευρώ όχι μόνο μέσω των αγορών που πραγματοποιούν με την κάρτα τους, αλλά και μέσω επενδυτικών, καταθετικών ή δανειακών προϊόντων που διατηρούν στον όμιλο της ΕΤΕ. Η εξαργύρωση γίνεται σε ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς λάνσαρε πρόσφατα την προθεσμιακή κατάθεση «Επιβράβευση», η οποία εκτός από τόκους, προσφέρει στους πελάτες της πόντους που αποδίδονται σε μία από τις έξι πιστωτικές κάρτες που μπορούν να συνδεθούν με αυτήν. Εξάλλου, ο όμιλος προσφέρει μια μεγάλη γκάμα καρτών, που ανταμείβουν τους κατόχους τους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
  • Η Alpha Bank ήταν η πρώτη τράπεζα που δημιούργησε προθεσμιακή κατάθεση συνδεδεμένη με το πρόγραμμα επιβράβευσης Bonus. Ο καταθέτης εκτός από τόκους λαμβάνει και πόντους Bonus, οι οποίοι προστίθενται στους λοιπούς πόντους που συγκεντρώνονται βάσει των αγορών με την κάρτα. Μπορούν να εξαργυρωθούν εντός του δικτύου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.
  • Η Eurobank προσφέρει το πρόγραμμα «Επιστροφή», το οποίο επιβραβεύει τους κατόχους των καρτών της, πιστωτικών και χρεωστικών, με ευρώ, τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό επί των αγορών που πραγματοποιούνται σε 5.500 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Τα ευρώ μπορούν να εξαργυρωθούν σε οποιαδήποτε από αυτές τις επιχειρήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk