Οι εκλογές φέρνουν μεγάλη πίεση στα ελληνικά ομόλογα

Πάνω από το 10% για πρώτη φορά από τα μέσα του 2013 επανέκαμψε η απόδοση του κρατικού 10ετούς ομολόγου, επιβεβαιώνοντας την απομάκρυνση του Ελληνικού Δημοσίου από τη χρηματοδότηση των αγορών.

Πάνω από το 10% για πρώτη φορά από τα μέσα του 2013 επανέκαμψε η απόδοση του κρατικού 10ετούς ομολόγου, επιβεβαιώνοντας την απομάκρυνση του Ελληνικού Δημοσίου από τη χρηματοδότηση των αγορών.
Ακόμη υψηλότερα έχει διαμορφωθεί η απόδοση του τριετούς τίτλου που εκδόθηκε την περυσινή χρονιά, η οποία ξεπέρασε το 14%.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, «η μεταβλητότητα αναμένεται ότι θα είναι το χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς χρέους, καθώς κινούμαστε προς τις εκλογές». Βαρίδι για τους εγχώριους τίτλους αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η αβεβαιότητα τόσο για το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και για τη σχέση της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές της.
Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank υπογράμμισε: «Οχι μόνο τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, ιδίως αν οι εκλογές χρειαστεί να επαναληφθούν, αλλά θεωρείται πλέον δεδομένο ότι σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής οι διαπραγματεύσεις θα είναι παρατεταμένες και θα χαρακτηρίζονται από εξαιρετική δυστοκία».
Σύμφωνα με την τράπεζα, «οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα αλλά για το όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι αγορές θα ανακάμψουν στον βαθμό που υποχωρήσει η αβεβαιότητα για το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής».
Την ίδια στιγμή που το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό κινείται πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης.
Σε χώρες από την περιφέρεια της ευρωζώνης οι αποδόσεις κινούνται σε λογικά επίπεδα, παρά τον κίνδυνο του ντόμινο σε περίπτωση που η Ελλάδα εκτροχιαστεί. Για παράδειγμα, ο 10ετής τίτλος της Πορτογαλίας κινείται μόλις 224 μονάδες βάσης πάνω από τον αντίστοιχο γερμανικό, της Ισπανίας κατά 120 μονάδες και της Ιταλίας κατά 144 μονάδες.
Αναλυτές που παρακολουθούν την αγορά των ομολόγων σημειώνουν ότι η πίεση στις τιμές προεξοφλεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα. Σημειώνουν ωστόσο ότι αν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών αποτελούν μια πραγματική ευκαιρία.
Στη λογική αυτή το hedge fund LNG Capital με έδρα το Λονδίνο ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα την επαναγορά 10ετούς κρατικού χρέους καθώς επίσης εταιρικών ομολόγων του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής Επενδύσεων του fund Louis Gargour, «δεν φαίνεται ότι μια νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει έξοδο από το ευρώ, όπως θεωρεί ο κόσμος».
Ο ίδιος τόνισε πως «ο καιρός για να είσαι πωλητής ελληνικών τίτλων (short) έχει πιθανώς τελειώσει και ο καιρός για να είσαι long μπορεί να ξεκινά σε λίγο. Δεν περιμένω τα ομόλογα να πέσουν πολύ χαμηλότερα από εδώ».
«Οι άσχημες ειδήσεις έχουν ήδη αποτιμηθεί και μπορεί να υπάρξουν κάποιες καλές ειδήσεις» δήλωσε ο Gargour. «Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα πιθανόν να είναι πιο ήπιο από ό,τι αναμένεται».

HeliosPlus

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk