Δεν εμπνέει ανησυχία προς το παρόν η κίνηση στα γκισέ

Αυξημένη τρεις με τέσσερις φορές σε σχέση με τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα του Ιανουαρίου ήταν η κίνηση στα τραπεζικά υποκαστήματα τις πρώτες τρεις εργάσιμες ημέρες της νέας χρονιάς.

Αυξημένη τρεις με τέσσερις φορές σε σχέση με τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα του Ιανουαρίου ήταν η κίνηση στα τραπεζικά υποκαστήματα τις πρώτες τρεις εργάσιμες ημέρες της νέας χρονιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαρροή καταθέσεων κινήθηκε σε ελεγχόμενα επίπεδα, τα οποία δεν προκαλούν προς το παρόν καμία ανησυχία στις τραπεζικές διοικήσεις.
Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως είναι εμφανής η επίδραση των δημοσιευμάτων περί GRexit στον ξένο Τύπο στην ψυχολογία των αποταμιευτών, η οποία εκφράζεται με ποικίλους τρόπους.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, έχουν καταγραφούν οι εξής κινήσεις ελεγχόμενου μεγέθους:
– Σταδιακές αναλήψεις μετρητών
– Αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων
– Σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων και τοποθέτηση των χρημάτων σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης
– Σύναψη προθεσμιακών καταθέσεων με ορίζοντα τις εκλογές
– Αποστολή εμβασμάτων σε λογαριασμούς στο εξωτερικό
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση οι έως τώρα εκροές δεν προκαλούν προβληματισμό, κινούμενες στα επίπεδα του 10% των αντίστοιχων κινήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Τονίζουν ωστόσο ότι οι διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων βρίσκονται σε επιφυλακή για την ικανοποίηση της ζήτησης για μετρητά τις επόμενες δυόμιση εβδομάδες, ευελπιστώντας ότι δε θα υπάρξει σημαντική αύξηση σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες.
Κρίσιμο θεωρείται το διάστημα από τα μέσα του μήνα έως και την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τους τέσσερις συστημικούς ομίλους έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας στην αγορά.
Η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεσή της χαρτονομίσματα αξίας 35 δισ. ευρώ προς κάλυψη της ζήτησης, ποσό που θεωρείται επαρκές για την προεκλογική περίοδο.

Στήριξη από ΕΚΤ

Το θέμα της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα συζητήθηκε την Τετάρτη στο περιθώριο της συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης στη Φρανκφούρτη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια τραπεζική αγορά και τις πιέσεις που δέχεται η ρευστότητα λόγω της προεκλογικής περιόδου και των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία μείωση των καταθέσεων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ τις τρεις πρώτες εργάσιμες ημέρες του 2015 η απώλειες κινήθηκαν στα επίπεδα των 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντράγκι δεσμεύτηκε για στήριξη των ελληνικών τραπεζών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα της τρόικας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος εξαιρέσεων που ισχύει σήμερα και εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του εγχώριου συστήματος μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. ​

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk