Δ. Σταμάτης: «Και το 2012 ήμασταν πίσω στις δημοσκοπήσεις…»

Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης μιλά στους Μπ. Παπαπαναγιώτου, Άρη Ραβανό και Αργ. Παπαστάθη για τις εκλογές, την οικονομία, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την πρόταση Τσίπρα για ντιμπέιτ, το κόμμα Παπανδρέου και το ενδεχόμενο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού

Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη για τις εκλογές, την οικονομία, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την πρόταση Τσίπρα για ντιμπέιτ, το κόμμα Παπανδρέου και το ενδεχόμενο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.{{{ audio1 }}}

Για την έκβαση της εκλογικής μάχης και τις δημοσκοπήσεις

«Αν είχατε την καλοσύνη να ανατρέξετε στις δημοσκοπήσεις του 2012, θα βλέπατε ότι 15 μέρες πριν τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από 6,2% έως 3% πιο πάνω. Ασχέτως αποτελέσματος, ακόμη και αν αποδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται 2-3 μονάδες πιο πάνω από εμάς, είναι μια διαφορά την οποία στο παρελθόν ανατρέψαμε. Και τώρα, οι όροι για την ανατροπή της είναι ακόμη καλύτεροι. Δεν σας κίνησε την περιέργεια και δεν σας προβλημάτισε το γεγονός ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή το 60% των ψηφοφόρων ζητούσαν από τα κόμματα να δώσουν λύση για τον ΠτΔ στη Βουλή; Ότι και στις καλύτερες δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνησιμότητα και η ικανότητα του πρωθυπουργού είναι απείρως καλύτερη από αυτή του κ. Τσίπρα; Πιστεύετε λοιπόν ότι στις εκλογές θα αποτυπωθεί ένα περίεργο αποτέλεσμα, όπου ο λαός θα θεωρεί καλύτερο πρωθυπουργό τον Σαμαρά και θα έχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»

Για την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Σύντομα θα δείτε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ. Εντός των ημερών. Αυτό που προσπαθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το mail Χαρδούβελη. Είναι το mail της τρόικα προς τον Χαρδούβελη. Η απάντησή μας είναι ότι από το σύνολο των ζητημάτων που τίθενται, εμείς ουσιαστικά τέσσερα συζητάμε. Το πρώτο είναι ο νόμος περί συνδικαλισμού. Ξέρετε ότι στην Ελλάδα γίνεται κατάχρηση του νόμου και ο συνδικαλισμός είναι επάγγελμα. Το θέλει κανείς αυτό; Το δεύτερο είναι η περίφημη περικοπή του ΕΚΑΣ. Λένε ότι κόβουμε το ΕΚΑΣ. Δεν το κόβουμε. Απλούστατα, επειδή καθιερώνουμε εθνική κατώτατη σύνταξη, επειδή θα παίρνει σύνταξη, πιθανότατα και με 15 χρόνια δουλειάς, δεν μπορεί να παίρνει τη σύνταξη αυτή, να προστίθεται το ΕΚΑΣ και η συνολική σύνταξη να είναι μεγαλύτερη από την κανονική που παίρνει ένας με 25 χρόνια δουλειάς. Είναι παράλογο αυτό; Για τον ΦΠΑ, είναι ένα δυσάρεστο μέτρο, αλλά αποφύγαμε την επιβολή του στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα και όλα τα υπόλοιπα και αποδεχθήκαμε μια αύξηση ΦΠΑ στο κατώτατο επίπεδο, που αφορούσε στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Τα ξενοδοχεία έπεσαν στον κατώτατο συντελεστή την ώρα της κρίσης, από το 2011 και μετά, πήγε στο 7%. Ήταν στη δύσκολη στιγμή και ευτυχώς ο τουρισμός μας πήγε καλά. Έτσι, αντέχει αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε να μεταφέρουμε ένα βάρος. Και ένα ακόμα που δεχόμαστε, είναι η αύξηση των συντάξιμων ετών για τους πολίτες, διότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε συντάξεις από τα 45 και 50. Δεχόμαστε λοιπόν σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το όριο να ανέβει. Στην Ευρώπη και ειδικά στην Ευρωζώνη, οι συνταξιούχοι ξεκινούν από το 61ο έτος και μετά. Λέμε, όμως, κάτι που έχει γίνει κατανοητό από τους δανειστές μας. Ότι αν είχαμε μια ανεργία στο 7-8%, μπορούσαμε να ανεβάσουμε αμέσως τα όρια. Όταν έχουμε 25-26%, δεν μπορούμε και θα το κάνουμε σταδιακά.

Οριζόντιο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξει. Το έχουμε πει κατηγορηματικά. Είναι δήλωση και δέσμευση του πρωθυπουργού. Προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις που μπορεί να λέει καθένας, δεν μας αφορούν. Μπορεί ένας βουλευτής να έχει μια άποψη, αλλά εγώ σας λέω τι έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα.

Έχει δίκιο (ο κ. Βενιζέλος για τις πιθανές αποκλίσεις στα έσοδα). Γιατί ζητήσαμε εμείς να εκλέξει ΠτΔ η Βουλή; Γιατί είναι λογικό να υπάρξει χαλάρωση. Ακούει κάθε πολίτης στο μέσο της προεκλογικής περιόδου τον καθένα να τάζει – εμάς όχι, γιατί δεν έχει τάξιμο – ότι θα σκίσει χρέη κτλ. και υπάρχει μια λογική αναστολή καταβολής υποχρεώσεων που μας δημιουργεί πρόβλημα. Γι’ αυτό είπαμε ότι σ’ αυτή τη φάση ήταν έγκλημα που πήγαμε σε εκλογές.

Ασφαλώς και προλαβαίνουμε (να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις).»

Για την άρνηση Σαμαρά να αποδεχθεί την πρόσκληση Τσίπρα σε τηλεμαχία

«Δεν το αρνείται τώρα. Το έχει αρνηθεί ένα χρόνο τώρα και πλέον. Επέλεξε ο κ. Τσίπρας έναν αήθη και ανεπίτρεπτο τρόπο συμπεριφοράς από την αρχή. Έχει βρίσει με το χειρότερο τρόπο και έχει χρησιμοποιήσει τα πιο σκληρά επίθετα κατά του πρωθυπουργού και προειδοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό εδώ και ένα χρόνο ότι εφόσον συνεχίζει να μιλά σ’ αυτή τη γλώσσα, δεν πρόκειται να κάνει διάλογο μαζί του. Είναι απλό. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού. Η νομιμοποίηση αυτής της συμπεριφοράς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αυτή την προκλητική συμπεριφορά, εμείς δεν θα τη νομιμοποιούσαμε. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού.»

Για το αν το κόμμα Παπανδρέου διευκολύνει μια ενδεχόμενη νίκη της Ν.Δ.

«Από πού να το ξέρω; Δεν ξέρω από πού θα πάρει ψήφους. Δεν κάνω εκτιμήσεις, πολιτικός είμαι. Υπάρχει (κόσμος του ΠΑΣΟΚ που έρχεται στη Ν.Δ.), γιατί υπάρχει μια συνάφεια σκέψεων και σχεδιασμών. Και τα δύο κόμματα έχουν αδιαφιλονίκητα δεχθεί την πορεία μας προς την Ευρώπη χωρίς επικίνδυνα άλματα και θεωρίες, χωρίς κλυδωνισμούς. Αυτό δημιουργεί αμφίδρομες σχέσεις και είναι λογικό να γίνεται.»

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού»

«Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη. Εάν τυχόν υπήρχε, σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη θα είχε τοποθετηθεί σε μια άλλη φάση και λογική.»

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk